USR și PNL decid dacă atacă bugetul la CCR. Și Klaus Iohannis are două căi de atac

Data publicării:
viorica dancila parlament plen buget inquam george calin 2019-02-15 GC vot buget 1-4023
Foto: Inquam Photos / George Călin

Bugetul României ar putea ajunge pe masa judecătorilor CCR. Este o variantă, atât la îndemâna opoziției cât şi a preşedintelui. Cum critici au fost din ambele părți, e firesc să ne întrebăm ce se întâmplă mai departe.

Până să treacă „linia de sosire” acest buget, adică să fie publicat în Monitorul Oficial, curg câteva termene pentru sesizarea Curții Constituționale. Deoarece a fost adoptat în procedură de urgență, bugetul poate fi atacat de partidele din Opoziție, la CCR, până luni.

Dacă nu vor face acest lucru, atunci mai urmează un termen de zece zile pentru președintele României. Klaus Iohannis are trei variante: fie promulgă legea, și amintim că președintele a vorbit de bine despre acest buget doar în ceea ce privește majorarea alocațiilor pentru copii, fie apelează la două căi de atac. O primă cale ar fi reîntoarcerea bugetului în Parlament, cu obiecții. Însă unii lideri PSD spun la unison că dacă ar face acest lucru, bugetul va reveni la Cotroceni în aceeași formă, coaliția de la putere nemodificând nimic.

O a doua cale de atac pe care o are la dispoziție Klaus Iohannis este apelarea la Curtea Contituțională. În acest context, e bine să amintim criticile dure pe care le-a avut președintele României. A spus despre acest buget că este iresponsabil, că se bazează pe cifre supraoptimiste și că a fost construit superficial. În plus, șeful statului a acuzat de incompetență atât Guvernul cât și coaliția PSD-ALDE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri