Ministrul de Finanțe, despre creșterea alarmantă a ROBOR: „O să vedeți că deja dobânda „over-night” a scăzut, da?

Data actualizării: Data publicării:
ionut misa director directie mari contribuabili anaf

Dobânda interbancară, componentă esențială a dobânzilor plătite de români la creditele în monedă națională creşte dramatic. Ministrul de Finanțe a discutat cu conducerea BNR evoluțiile.

Indicatorul luat în calcul la stabilirea ratelor pentru creditele în lei a urcat de la 1.71% la 1.80%. Este a 15-a zi consecutivă de creştere. În şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR se va lua şi o decizie în ceea ce priveşte dobânda cheie.

”Există probleme de lichiditate în piaţă. (...) Au avut influenţă şi încasările Ministerului Finanţelor. Fiscul a atins un grad mai mare de colectare (...), încasările fiscale au crescut. Nu este unicul motiv, este eronat să credem că, dacă cresc încasările bugetare, o să creasca Roborul. (...) Există instrumente pe care BNR le are la dispoziţie pentru reglarea lichidităţii”, a afirmat Mişa, la Digi24.

”Cu siguranță există soluții, dacă urmăriți o să vedeți că deja dobânda „over-night” a scăzut, da? Deci numai pe baza unor discuții și pe baza unei comunicări s-au produs niște efecte pozitive. Eu sunt convins că deciziile care se vor lua la nivelul Consiliului de Administrație, după ce va avea loc Consiliul de Administrație și vor fi decizii, vor fi influențe pozitive asupra pieței”, a mai spus Mișa.

Ministrul de Finanţe s-a înfiinţat în această dimineaţă la o şedinţă de politică monetară la care doar guvernatorul BNR şi membrii Consilului de Administraţie pot lua parte. Vizita ar putea fi justificată de explozia indicelui în funcţie de care se calculează ratele în lei.

Cum explică economistul Florin Cîțu, senator PNL, creșterea ROBOR?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri