VIDEO. Mugur Isărescu, replici acide către Daniel Zamfir

Data actualizării: Data publicării:
ID105062_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Trei ore şi jumătate a stat Mugur Isărescu la Parlament, timp în care preşedintele Comisiei de Buget finanţe l-a atacat în privinţa ROBOR, a dobânzilor la credite şi aşa mai departe. De cealaltă parte, Guvernatorul a replicat sec, uneori amuzat, că senatorul ALDE este în confuzie.

Mult tensiune azi, în Parlament, la audierea guvernatorului Băncii Naţionale. Mugur Isărescu şi preşedintele Comisiei Economice din Senat, Daniel Zamfir, s-au înţepat cu fiecare ocazie. Între aceste replici acide, s-a vorbit şi despre ROBOR, dobânzi şi inflaţie. Iar guvernatorul BNR a avut un răspuns categoric la probabil cel mai important subiect - posibila manipulare a indicelui care influenţează valoarea ratelor la creditele în lei.

Mugur Isărescu: „ROBOR este o dobândă stabilită între bănci, şi atunci singura întrebare este următoarea: Există riscul ca ROBOR, ca dobânda stabilită între bănci, să fie de tip cartelar? Şi noi spunem NU. Acesta este răspunsul. Cu alte cuvinte: la întrebarea dacă a fost manipulat ROBOR, răspunsul este NU, categoric”

Mugur Isărescu: „Fiecare decide să ia sau nu credite. Noi am spus clar, dobânzile mici sunt de domeniul trecutului, şi aveam toate motivele să spun asta. O mai spunem de câteva ori. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat în toate ţările europene, inflaţia a ajuns la 2%, în SUA peste 2%, acolo dobânda e 2,5%, la noi e 2,5% şi observ că dvs sunteţi în măsură să spuneţi că e o greşeală că s-a dus rata dobânzii la 2,5%, când în SUA e la fel”.

Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice din Senat: „Nu am spus asta, nu ştiu de unde..”

Mugur Isărescu: „Asta sugeraţi. Că a crescut ROBOR. A crecut de patru ori în timp ce inflaţia a crescut ce 60 de ori.

Daţi-mi voie să vă mai înlătur o confuzie. Comparaţi şi alţi indicatori. Inflaţia, de exemplu, din România cu cea din Uniunea Europeană, deficitele noastre cu cele din alte ţări...”

Daniel Zamfir: „Cum care sunt deficitele noastre în comparaţie cu alte ţări? Să comparăm cu Spania, de exemplu, deficitul României cu cel al Spaniei”.

Mugur Isărescu: „Spania este în Zona Euro, domnu preşedinte, noi nu suntem”.

Citiţi şi:

Zamfir, pus la punct de Tăriceanu când l-a acuzat pe Isărescu că a vândut titluri de stat fondului lui SOV

Isărescu: Mi-e frică de un atac pe leu, noaptea, când sunt deschise piețele în America

Isărescu vorbește de un mini-atac speculativ pe leu. „Mic, dar a fost”

Isărescu către Șerban Nicolae: Știu ce vreți. Vreți dobânzi mici. Atunci trebuie să faceți asta

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri