Guvernul, obligat de UE să adopte reguli noi pentru credite

Data publicării:
bani teancuri-2

Potrivit legii, clienţii şi băncile ar urma să îşi împartă riscul valutar, iar creditele vor putea fi convertite dintr-o monedă în alta ori de câte ori este nevoie. Însă legea nu se aplică pentru creditele deja aflate în vigoare, iar acum clienţii preferă creditele în lei la care riscul nu este dat de valută ci de dobânda variabilă.

Noile reguli europene ale creditelor pentur locuinţe aşteaptă de un an votul parlamentului şi, cum nu se întrevedere o decizie rapidă, legea va fi impusă prin ordonanţă de urgenţă.

Textul promovat de Guvern păstrează principalele prevederi ale primelor versiuni ale legii care ar urma să reducă riscul valutar şi ar urma să îi protejeze pe restanţieri de recuperatorii de creanţe agresivi. În cazul în care rata creşte cu peste 20% din cauza cursului de schimb, banca va trebui să îi acorde clientului un discount de cel puţin 10%, fie prin reducera dobânzii, fie prin reducerea comisionului de administrare, fie prin conversia creditului într-o altă monedă.

Potrivit legii, acelaşi credit va putea fi convertit dintr-o valută în alta de fiecare dată când rata creşte cu peste 20%. Însă noile reguli se aplică doar pentru creditele luate după intrarea în vigoare a legii. Cei care au deja rate mari din cauza aprecierii francului elveţian au la dispoziţie doar ofertele de conversie propuse de bănci.

După intrarea în vigoare a legii împrumuturilor ipotecare, dialogul dintre bănci şi clienţi ar trebui să se desfăşoare mai uşor ca până acum. Clienţii vor putea anunţa că au dificultăţi financiare şi că s-ar putea să nu mai aibă bani pentru achitarea ratei. În acel moment banca va trebui să caute o soluţie astfel încât să nu se ajungă la restanţe.

Dacă nu se găseşte o soluţie, şi plata ratelor este până la urmă întârziată, banca poate trece la executare silită. Însă procesul va dura destul de mult. Clientul va trebui anunţat cu 30 de zile în avans că urmează să fie executat silit. Apoi banca va trebui să aştepte încă trei luni până când va putea să putea să încerce reuperarea datoriei. În tot acest timp, clientul va putea să decidă dacă vinde casa pe cont propriu sau dacă o predă băncilor.

Însă cele mai dure prevederi ale legii nu sunt pentru bănci, ci pentru recuperatorii de creanţe. Aceştia vor trebui să aibă reprezentanţi în România care pot fi traşi la răspundere în cazul încălcării legii. Recuperatorii nu vor putea să transfere pe umerii clienţilor costul activităţii de executare a datoreiei, nu vor avea voie să ameninţe sau să hărţuiască restanţierii, nu vor avea voie să îi caute la serviciu sau să le lipească somaţii în scara blocului şi nu vor putea să îi sune mai târziu de ora 20:00 şi mai devreme de ora 9:00.

După cum a spus şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, noile reguli sunt menite să umanizeze creditarea ipotecară.

Însă de prevederile legii vor beneficia doar împrumuturile pentru locuinţe. Lega nu va acoperi şi creditele de consum cu diverse garanţii, inclusiv cele ipotcare. Iar acestea au cele mai mari probleme. La creditele de nevoi personale cu garanţii rata de neperformanţă a ajuns la 12,5%. Şi e vorba de împrumuturi mult mai mari decât creditele de consum normale.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri