Cea mai mare criză de forță de muncă din ultimii 28 de ani pe Litoral. Ce salarii cer cameristele în 2018

Data actualizării: Data publicării:
litoral

Industria hotelieră se confruntă cu un deficit acut de forță de muncă. O spun cei din domeniu, care, la început de sezon estival, caută personal: de la ospătari și chelneri până la cameriste, bucătari și chiar manageri. Ca să-i găsească, un hotel din Oradea a organizat vineri un eveniment în care candidații au aflat ce facilități primesc și că au posibilitatea de a se califica la locul de muncă.

Hotelul orădean caută cameriste, îngrijitori spații verzi, ajutor ospătar și ospătari, ajutor bucătar și chiar un manager. La aceștia se adaugă o persoană responsabilă cu organizarea de evenimente în incinta unității.

Monica Prigoană, responsabil resurse umane: "Acest job sau această poziție se află în cadrul departamentului de vânzări, iar persoana care va ocupa această va asigura organizarea de evenimente și conferințe solicitate de către clienți."

Facilitățile oferite viitorilor angajaţi nu sunt deloc de neglijat.

Alina Toie, managerul unui hotel: "În afară de pachetul salarial de bază sau cel negociat cu noi, sunt diverse facilități pentru hotel, diverse reduceri la tot ce înseamnă serviciile noastre, beneficiază, bineînțeles de o masă caldă sau bonuri de masă dacă doresc și cea mai importantă, zic eu, este această oportunitate de a învăța."

Specialiştii în piaţa forţei de muncă spun că, în mod tradiţional la început de sezon estival, hotelierii fac angajări.

Alina Toie, managerul unui hotel: "Este un domeniu extrem de activ, unde oamenii au un job sau jobul perfect de start-up, dar la fel de bine au niște oportunități extraordinare ca să avanseze în carieră. Aici poți să vii și fără experiență, pentru că suntem printre cei mai buni care te pot învăța de unde să începi în această industrie."

Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor: "Cred că este nevoie de astfel de acțiuni. Încercăm să prezentăm industria ospitalieră, prezentăm măsurile active cu care le sprijinim atât pe persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, cât și angajatorii din această industrie."

De nevoie, hotelierii au început să ofere salarii mai mari, însă chiar și așa nu reușesc să își acopere deficitul de personal. Astfel, salariul net pentru o cameristă poate ajunge la 500 de euro, plus taxe și mâncare, iar bucătarii buni nu vor să se angajeze pe mai puțin de 3.000 de euro, după cum a declarat pentru Profit.ro Mohammad Murad, cel mai mare investitor de pe Litoral și președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

În cadrul evenimentului au fost organizate și trei sesiuni de informare și instruire.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri