Inflația, la cel mai mare nivel din ultimii 5 ani. Alimentele care s-au scumpit

Data publicării:
Cărucior supermarket
Programul supermarketurilor pentru Crăciun. FOTO: Shutterstock

Primăvara începe cu preţuri mari. Avem cea mai mare inflaţie din ultimii 5 ani, 4,7% în februarie. Un nivel care a mai fost depăşit doar de inflaţia de acum cinci ani, când la putere era Guvernul Ponta. În iunie 2013, inflaţia era 5,37%. De această dată, schimbarea e bruscă şi radicală ţinând cont că acum un an când PSD prelua puterea preţurile erau în stagnare. Analiştii spun că valul inflaţionist se datorează majorărilor salariale.

„Salata de fructe pe care o mâncăm zilnic va fi mai scumpă. Avem o majorare de aproape 6 procente în ceea ce priveşte preţul citricelor. Dacă adăugăm în salată şi alte fructe proaspete - cum ar fi merele sau perele, de multe ori din depozitele producătorilor români, avem şi aici o creştere, de 3,54 la sută”, spune Roxana Vântu, jurnalistă Digi24.

Concret, un kilogram de mandarine costă acum cu câteva zeci de bani mai mult faţă de luna trecută - a ajuns la 4 lei şi 22 de bani. Legumele proaspete s-au scumpit şi ele, cu 4,48 la sută. Ouăle, însă, s-au ieftinit - cu 4 procente. Creşterea accelerată a preţurilor a fost generată, în parte, de importurile crescute.

Deprecierea cursului leu euro are o influență foarte mare. 70 la sută din carnea de porc importăm, 25 la sută din cantitățile de lapte pentru procesare, carne de vită, ouă. Importam orice”, spune Dragoş Frumosu, preşedintele Sindalimenta.

Economia românească a intrat într-o zonă din aceasta de creştere inflaţionistă de preţuri, din două considerente. Primul considerent este că investiţiile naţionale, atât publice cât şi private, şi nu mă refer doar la construcţiile de imobile, ci investiţiile în sine sunt reduse, iar noi mergem către o zonă de consum a unor bunuri si produse din import”, afirmă Adrian Benţa, analist financiar.

Am ajuns aici şi din cauza banilor pompaţi artificial în economie, odată cu majorările de salarii care nu au ţinut pasul cu productivitatea. Ci au fost dictate de voinţa politică.

„Salariul mediu net a ajuns la 2.484 de lei, adică o majorare de 8 procente. Dar acest lucru nu înseamnă automat că românii câştigă mai mult, dar, când adăugăm şi inflaţia vedem că avem un câştig de puţin peste 3 procente”, spune Roxana Vântu, jurnalistă Digi24.

Din fotoliul de parlamentar, scumpirile nu par o problemă.

Nu cred că sunt lucruri alarmante. Inflația pe o lună nu e definitorie pentru evoluția inflației pe tot anul. O să auziți si punctul de vedere al lui Isărescu, care spune că de inflație n-a murit nimeni”, spune Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.

Opoziţia dă vina pe modul în care a fost calculat bugetul.

Aşa se întâmplă când nu ai impact bugetar, nu ştii să faci un calcul, nu faci o previziune, când măreşti nejustificat salariile unor funcţionari publici care sunt în realitate o clientelă politică a PSD, atunci când măresc taxe şi impozite, vezi supracciza la combustibil”, spune Cristian Seidler, deputat USR.

Vina e total a Guvernului, că doar nu BNR a funcţionat politica fiscală sau nu, BNR decide majorările de salarii”, spune Dan Vîlceanu, deputat PNL.

Şi nu doar pe produsele alimentare plătesc mai mult românii. Gazele s-au scumpit cu peste 1,84%. Avem majorări de preţuri şi pentru produsele de îngrijire şi cosmetice, dar şi pentru biletele de avion.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri