Inspectorii ANAF au blocat peste 16 mii de firme

Data publicării:
logo anaf crop

Peste 16 mii de firme au fost blocate de Fisc. Asta după ce inspectorii ANAF au considerat că patronii afacerilor nu sunt de încredere şi că ar putea face evaziune fiscală. Aşa că Fiscul le-a respins cererile de a-şi putea deconta TVA. Patru din zece firme au primit un răspuns negativ de la Fisc, în ultimul an şi jumătate, iar patronii reclamă că întreaga procedură nu este transparentă şi că nici măcar nu li se explică de ce au fost refuzaţi. Mai marii Fiscului promit că vor discuta cu patronii înainte să le blocheze afacerile. Fără codul de TVA, firmele nu pot deduce taxa pe valoare adăugată, deci ar trebui să-şi crească cheltuielile sau să înceteze activitatea.

Una dintre cele 16 mii de firme blocate de ANAF este cea patronată de Marius Focşa. Bucureşteanul are o afacere cu 26 de angajaţi în domeniul construcţiei de decoruri, iar în vară s-a trezit că nu mai poate face afaceri, deşi era la zi cu toate dările. Fără o înştiinţare, ANAF a anulat codul de TVA al firmei, aşa că societatea nu mai putea să deducă această taxă.

„Nu am mai putut factura, am ajuns să facem împrumuturi la bancă, nu ne mai dădea bani pentru că aveam un comportament fiscal dubios, nu a vrut să ne dea o linie de credit, nu am avut cum să achităm salariile. Cineva trebuie să răspundă pentru o eroare materială care mi s-a întâmplat mie”, spune Marius Focşa, patronul unei firme.

Situaţia s-a rezolvat abia în luna iulie, când ANAF a recunoscut greşeala. Dar patronul spune că a pierdut câteva mii de euro în toate lunile de blocaj.

„Nu am ştiut despre această decizie, ea a fost tipărită pe 24 aprilie cu o dată retroactivă - 1 februarie. Nici acum nu ştiu care a fost motivul - dacă schimbarea administratorului sau faptul că anumite declaraţii depuse la ghişeu nu se văd nici în momentul de faţă”, afirmă Marius Focşa, patronul unei firme.

Din februarie 2015 şi până luna aceasta, sub lupa ANAF au intrat peste 40 de mii de firme. Dintre ele, 16 mii au fost considerate suspecte. Mai exact, 9.700 de firme au fost respinse la înregistrarea codului de TVA, iar alte 6.500 s-au trezit că au acest cod anulat. Toate acestea, după ce Fiscul le-a evaluat în baza unui unui formular prin care sunt cerute multe detalii - de la studiile patronilor până la conturile deţinute de aceştia şi planurile de afaceri.

„Procedura este în continuare una netransparentă, există un soft care analizează aceste informaţii şi care va valida sau nu intenţia persoanei impozabile de a face operaţiuni, practica va arăta dacă blocajele suferite de firme se vor diminua sau nu”, declară Alexandru Cristea, specialist fiscal.

Deocamdată, patronii trebuie să se mulţumească cu promisiuni. Ministrul de Finanţe spune că vor fi noi reguli pentru aplicarea formularului 088, cel care a pus pe jar mii de antreprenori. Iar şeful Fiscului le transmite patronilor că de acum încolo vor fi chemaţi la discuţii înainte de a rămâne fără codul de TVA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri