Leul a primit lovitura decisivă de Black Friday. Afectată de criza politică, moneda naţională a mai pierdut o bătălie

Data publicării:
leu euro

Leul e în picaj. Euro a depășit maximul istoric înregistrat la începutul acestui an, iar rata inflației ne obligă să scoatem mai mulți bani din buzunar lună de lună. Situația internațională, instabilitatea politică din România și importurile masive pentru Black Friday sau Crăciun se resimt până la urmă în buzunarul românilor.

Joi, euro a depășit maximul istoric înregistrat în luna ianuarie 2019, adică 4,7669 de la 4,7648 de lei. Asta înseamnă că românii vor plăti mai mult pentru ratele și chiriile în euro. De asemenea, se scumpesc și produsele din import, dar și serviciile.

„De fiecare dată când mergem în magazine parcă prețurile cresc.

Plătiți mai mult la cumpărături? Da, coșul de cumpărături se pare că a crescut. Nu mi se pare că acum în ultimul timp, ci crește treptat de ceva vreme, de la săptămână la săptămână plătesc mai mult. În general la mâncare, în general la mâncare!”, spun oamenii.

Cum se explică slăbirea leului și scumpirile?

Robert Croitoru, consultant fiscal: „Avem o dată un factor politic, care vrem, nu vrem, ne influențează, avem o cădere de Guvern și alegeri prezidențiale care au bulversat pe cetățeni”.

Deși românii se bucură de reducerile din această perioadă, acestea și-au pus și ele amprenta pe deprecierea monedei naționale.

Robert Croitoru, consultant fiscal: „Apoi avem Black Friday, care este în plin avânt, marile lanțuri au început unele de săptămâna trecută și toți jucătorii mari din piață au făcut importuri pentru a se aproviziona. Clar a pus o presiune pe leu”.

Reprezentanții Băncii Naționale spun că motivul pentru care moneda unică europeană s-a apreciat față de leu este pentru că importăm mai mult decât exportăm.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: „Am văzut ultimele cifre pe primele 9 luni ale anului, avem un deficit comercial mult mai mare decât anul trecut pe vremea asta, 2 miliarde de euro în plus. Asta creează o presiune pe curs. Stăm cu arma la picior, așa cum a spus guvernatorul”.

Robert Croitoru, consultant fiscal: „BNR este un jucător activ pe piață, nu există problema să nu intervină. Încearcă să își facă jocurile și să protejeze leul.”

Economiștii spun că un euro ar putea ajunge la 4,84 lei anul viitor.

Redactare G.M.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri