Locuinţe închiriate „pe încredere”

Data publicării:
imobiliare chirii

Din cele 8,4 milioane de locuinţe din România, doar 3% sunt case închiriate cu acte şi raportate la ANAF, potrivit Strategiei pentru Locuire a Ministerului Dezvoltării.

Estimările neoficiale arată însă că procentul ajunge şi la 15% la nivel național și chiar la 20% ,în orașele mai mari precum București şi Cluj.

„Dacă puteţi să plătiţi pe 6 luni, s-ar mai gândi la 350. Dar tot fără contract - 350? Da! Cu contract noi plătim impozit.”

În unele cazuri, chiar dacă un contract este înregistrat, proprietarul majorează chiria, mult peste preţul zonei, pentru a-şi acoperi taxele, se menţionează în documentul Guvernului.

Această problemă, dar şi nedeclararea la Fisc, ar putea fi rezolvate dacă ar exista o lege a chiriei, cred specialiştii din domeniu.

Dragoş Vîlceanu, preşedinte Asociaţia brokerilor imobiliari: „Pentru a descuraja declararea unor sume mai mici decât în realitate este să se stabilească o grilă a închirierilor. Să ştim în fiecare localitate, în fiecare zonă-sector, în funcţie de locuinţă, să stabilim o valoare minimă pentru închiriere la care se va calcula impozitul declarat statului.”

Până atunci, locuinţele din România se închiriază de cele mai multe ori pe încredere.

„Contract înregistrat sau nu în funcţie de proprietar, în funcţie de câtă încredere am în el, orice reparaţie în casă este suportată de proprietar, toate bunurile din casă sunt reparate şi înlocuite de proprietar.”

Adrian Benţa, consultant fiscal: „În anul 2016 persoanele fizice care încasează venituri din chirii sunt supuse unei cote de impozit de 16% pentru venit şi de 5,5% sută pentru contribuţia îndividuală de sănătate.”

40% din veniturile din chirii sunt scutite de taxe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri