Mega Image nu scapă de amendă

Data publicării:
fructe legume FB mega image

Curtea de Apel București confirmă decizia Consiliului Concurenței de acum un an, prin care Mega Image a primit o amenda de 24,6 milioane de lei. La momentul respectiv, amenzi serioase au mai primit și lanțurile Metro, Real și Selgros. Cea mai mare amendă a fost de aproape 50 de milioane de lei și toate hipermaketurile au constestat în instanță sancțiunile primite

Rețeua Selgros este singura căreia instanța i-a redus amenda cu aproape 4 milioane de lei. Însă cum decizia nu este finală, e de așteptat ca cei de la Consiliul Concurenței să conteste la rândul lor decizia Curții de Apel. În lunile care urmează, justiția trebuie să soluționeze contestațiile tututor hipermarketurilor însă în afara lor, amenzi mari au primit și mai mulți producători sau importatori de alimente și băuturi.

Cu totul, amenzile au ajuns la 154 de milioane de lei, iar sancțiunile au fost dictate după ce Consiliul Concurenței a ajuns la concluzia că între 2005 și 2009, hipermarketurile și furnizorii lor s-au înțeles în privința prețurilor minime și maxime cu care se vindeau anumite produse. Din documentele găsite rezultă printre altele că și perioadele promoțiilor erau stabilite de comun acord, astfel încât hipermarketurile să nu își ia unul altuia clienții. Desigur, formarea acestui cartel a impiedicat mai mulți producători cu putere de negociere limitată să ajungă în hipermarketuri. În final, avea de pierdut și consumatorul final, care își făcea cumpărăturile la un preț pre-stabilit, și nu dictat de cerere și ofertă. Deși amenzile sunt mari ca valoare, ancheta Consiliului Concurenței a durat foarte mult. Așa se face că doi dintre producătorii care au fost amendați au câștigat contestația făcută în justiție, pe motiv că faptele s-au prescris între timp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri