Ministrul de Finanțe: Nu scad veniturile românilor

Data publicării:
ionut misa director directie mari contribuabili anaf

Ministrul de Finanţe dă asigurări că salariile românilor nu vor scădea, în urma transferării contribuţiilor la sănătate şi pensii de la angajatori la angajaţi. Ionuţ Mişa a declarat, într-un interviu la Realitatea TV, că vor fi chiar angajaţi care vor încasa mai mulţi bani, pentru că măsura va fi aplicată simultan cu reducerea de la 16 la 10% a impozitului pe venit.

Se va realiza transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. În acelaşi timp, se va produce o reducere a contribuțiilor sociale de la 39,25 sau 39,85 pana la 35%. Vor scădea contribuțiile sociale. Ele vor fi cumulate. Din 6 vor rămâne doar două, CAS și CASS, care vor cumula 35%. Dispare ajutorul de şomaj, dispar mai multe. Vor fi centralizate în continuare și se va face distribuirea de la buget cu aceste contribuții. Totul e ca agenții economici să plătească mai puține ordine de plată”, a spus ministrul Finanțelor.

Cumulat cu cele două măsuri va scădea și impozitul pe venit la 10%. Veniturile românilor nu vor scădea. Sarcina fiscală a fiecărui angajator se va menține. Va plăti aceiași bani. Angajatorul va face un ordin de plată în numele angajaților și va plăti aceste contribuții. Angajații nu vor fi afectați deloc”, a adăugat Ionuț Mișa.

În acest moment, CAS şi CASS sunt formate din două componente: una, mai mare, plătită de angajator, şi o alta reţinută din salariul angajatului. Firmele ar urma să nu mai plătească nimic, dar vor avea, în continuare, obligaţia să reţină şi să vireze statului contribuţiile angajaţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri