Cum se vor recalcula veniturile poliţiştilor şi militarilor

Data actualizării: Data publicării:
sediul-MApN

Proiectul de OUG privind pensiile militare de stat va fi discutat la ora 15.00 de reprezentanţii sindicatelor cu oficialii Ministerului Muncii, el prevăzând că pensia nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor primite în anii de activitate, în baza cărora s-a calculat venitul. Proiectul limitează şi indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuală a inflaţiei, fără alte sporuri, dispoziţie care se va aplica şi pensionarilor din aviaţie, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, funcţionarilor parlamentari, diplomaţilor şi parlamentarilor.

 „Vorbim de modificare în ceea ce privește modalitatea de actualizare a pensiilor și de plafonare a acestora. Modificările care vor fi aduse se referă la actualizarea la nivel de inflație, nu și la procentul din creșterea reală a salariului mediu brut realizat. 

A doua modificare este că pensia va fi limitată la salariul net corespunzător salariilor lunare brute realizate ca baza de calcul. Baza de calcul este pe 6 luni de zile, în ultimii cinci ani din salariile lunare brute, dar plafonarea se va face la salariile nete. Asta e diferența”, explică Vasile Lincu, preşedintele sindicatului Pro Lex.

„Viitorii polițiști și militari vor avea pensii mai mici decât cei care vor ieși până în data de 15 septembrie la pensie. Cei care sunt deja pensionați nu sunt afectați”, precizează Vasile Lincu.

„E greu de spus ( cu cât vor scădea n.r.) dar oamenii se pot uita în fluturași. Văd care e salariul lunar net, media acestuia și își fac socoteala. E vorba de comparația între salariul brut și apoi face socoteală cât ar însemna pensia neta”, explică Vasile Lincu.

Proiectul a fost publicat de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care anunţă că la ora 15.00 va avea loc o discuţie cu Ministerul Muncii pe acest draft, notează News.ro.

Potrivit acestui proiect, cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, astfel încât pensiile nu vor mai putea depăşi valoarea salariilor.

Sunt eliminate şi sporurile primite în cazul indexărilor. Pensiile astfel nu vor mai fi indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, ci doar cu nivelul mediu al inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.

Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne lucrează la un proiect de act normativ privind pensiile speciale ale angajaților celor două instituții. Inițial, se spunea că subiectul pensiilor speciale va fi abordat unitar, în condițiile în care de astfel de pensii beneficiază și alte categorii, printre care magistrații și parlamentarii.

Printr-un comunicat de presă, MAI și MApN, au transmis miercuri că sunt co-inițiatoare ale unui proiect de lege privind pensiile speciale.

„În acest moment, specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare. Informaţiile potrivit cărora ministrul apărării naționale nu ar semna proiectul ordonanţei de urgență sunt lipsite de fundament”, se arată în comunicatul MApN. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri