Piața imobiliară, ținută în viață de multinaționale

Data publicării:
imobiliare

Tot mai multe companii multinaționale deschid centre regionale în Romania - în Bucureşti şi încă patru oraşe mari. Practic, ele ţin în viaţă sectorul imobiliar. La fel de adevărat este că şi dezvoltatorii oferă firmelor soluţii personalizate la chirii mai mici decât alte ţări din Europa Centrală şi de Est, conform unui studiu recent.

Aproape o treime dintre angajaţii din Bucureşti lucrează în corporaţii, iar pentru ei multinaţionalele au nevoie de multe clădiri de birouri. Companiile sunt atrase de chiriile care încep de la 9 euro metru pătrat.

România este cea mai atractivă destinaţie din Europa de Est pentru centrele regionale de operaţiuni. Cele mai multe sunt în Bucureşti. În ultimul deceniu au fost construite aproximativ 150 de clădiri de birouri”, spune Gabriel Bălaşu, reporter Digi24.

Multinaţionele întorc însă României avantajul oferit de chiriile mici.

În Bucureşti cred că această industrie este unul dintre principalii angajatori fără foarte multă experienţă. În general e o discrepanţă foarte mare între nivelul de şomaj general într-o societate, la noi cred că sunt în jurul cifrei de 5,4% în timp ce şomajul tinerilor de până în 25 de ani este undeva la 20%”, spune Alexandru Reff, manager la o firmă de consultanță și audit.

Şi nu doar Bucureştiul devine sediu important pentru multinaţionale. Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca şi Braşov îi calcă pe urme.

În Capitala Moldovei au fost construite 113 de clădiri de birouri cu o suprafaţă totală de peste 235.000 de metri pătraţi. Viitorul se anunţă şi mai bun.

Estimăm că în următorii câțiva ani în Iași stocul de birouri va ajunge la 3-400.000 mp”, spune Dan Zaharia, consultant imobiliar Iași.

Cluj-Napoca este alt oraş căutat de multinaţionale. Parcul tehnologic de acolo a avut în primele şase luni mai multe cereri de închiriere decât tot anul trecut.

După București, e cea mai mare piață de IT-iști, de ingineri sau de software developeri din țară, calitatea educației este foarte bună aici la Cluj”, spune Nina Moldovan, directorul unui parc tehnologic.

În acest timp, Timişoara vine în viteză din urmă. Peste cel mult doi ani acolo vor fi construite clădiri de birouri pe mai mult de 150.000 de metri pătraţi.

Interesul pentru spaţiile de birouri din oraşele secundare este în creştere. Asistăm în oraşe precum Timişoara la o explozie a dezvoltărilor”, spune Daniel Crainic, expert imobiliar.

Un raport la care a contribuit şi o mare companie de audit avertizează însă că schimbarile bruşte pe plan politic şi creşterea taxelor pot afecta serios piaţa imobiliară pentru business.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri