Pierderi de peste 30 mil. de lei pentru Poşta Română

Data publicării:
POSTA ROMANA PLASMA

Afacerile Poștei Române au scăzut cu aproape un sfert în ultimii 6 ani, la 1,08 miliarde de lei în 2015, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. Operatorul a intrat pe minus după ce a fost sancţionat de Consiliul Concurenţei cu peste 30 milioane de lei, dar şi din cauză că nu a investit în echipamente noi. Compania a înregistrat anul trecut pierderi de 33 milioane de lei. În 2014 reuşise să intre pe profit după cinci ani de pierderi.

Singura şansă pentru operatorul poştal este listarea pe bursă, spun oficialii Ministerului Comunicaţiilor. Cel mai devreme acest lucru se va întâmpla la sfârşitul anului viitor.

Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor: „Atunci când ai datorii aşa mari, cu o situaţie incertă economică, este destul de greu să convingi investitorii să investească în Poşta Română. Intenţia noastră este de a majora capitalul social şi a achita datoriile pe care Poşta Română le are la stat.”

Compania trece printr-un amplu proces de reorganizare şi modernizare, iar unii angajaţi vor fi concediaţi. Asta deşi sindicatele cer măriri salariale, pentru că 70% dintre angajaţi primesc salariul minim pe economie.

Alexandru Petrescu, directorul general al Poştei Române: „Și vom avea oameni poate mai potriviţi pe locuri mai potrivite sau poate oameni care nu îşi regăsesc locul.”

În acelaşi timp, anul trecut, afacerile primilor 5 jucători din piaţa de curierat au depăşit 1,1 mld de lei. Poşta Română a pierdut 9,2 puncte procentuale din piaţa serviciilor poştale în 2014. Pentru că românii au trimis scrisori şi colete prin intermediul firmelor de curierat private, cota de piaţă a companiei controlate de stat a scăzut la 58,9%. În acelaşi timp, piaţa a crescut cu 10 la sută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri