Pretextele găsite de bănci pentru blocarea dării în plată

Data publicării:
BANCHERII DESPRE DAREA IN PLATA fara zoom flip ThinkstockPhotos-484044194

Ionuţ Călin a trimis deja notificarea în legătură cu darea în plată. Drept răspuns, banca a apelat la instanţă.

„Imobilul a cărui dare în plată se solicită nu îndeplineşte condiţia de a fi imobil cu destinaţie de locuinţă”, se arată în documentul trimis de bancă.

„Am scos de la Registrul Comerțului un document din care reiese că cel puțin în ultimii cinci ani de zile nu am desfășurat activități economice și, plus de asta, am și de la asociația de proprietari un document din care rezultă că nu am avut niciodată o firmă în acel apartament și că în toată această perioadă de creditare am locuit acolo cu familia”, spune Ionuț Călin, clientul unei banci.

Aceleași motive apar și în contestațiile făcute de bănci în cazul altor datornici. Pe grupurile de pe Facebook, clienții reclamă că băncile se leagă de orice chichiță procedurală.

„Sunt practic invocate aceleaşi motive, fără a fi argumentate în mod concret. Toate acele condiţii sunt în general îndeplinite de către debitori şi nu trebuie dovedite cu înscrisuri”, spune Ana-Maria Pănoiu, avocat datornici.

Rezolvarea acestor dosare ar putea dura câteva luni, timp în care banca nu are dreptul să încaseze bani de la clienţi.

Ne așteptăm ca, după aceste contestații judecate în prima instanță, cu termene în septembrie-octombrie, să avem cu redactare cu tot, cu apel, soluționate contestațiile prin februarie 2017”, spune Marius Coltuc, avocat datornici.

Legea dării în plată a intrat în vigoare la mijlocul lunii mai, iar acum sunt aproape 2.400 de dosare pe mesele judecatorilor.

Câteva zeci de români au câștigat în prima înstanță, dar au fost și solicitări admise prin care bancherii cer trimiterea legii la Curtea Constituțională, pe motiv că acționează retroactiv și le afectează dreptul la proprietate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri