Preţul gazelor, motiv de ceartă între autorităţi

Data publicării:
N16 Gaz mai scumpe

Faptul că, de la 1 iulie, gazul extras din România se va scumpi cu 10%, de la 60 la 66 de lei pe megawatt oră a aprins spiritele între guvern şi autoritatea de reglementare, subordonată Parlamentului. ANRE spune că acest calendar de scumpire trebuie oprit, iar România să importe metan din Rusia, care este mai ieftin. Pe de altă parte, Ministerul Energiei spune că gazul extras din România trebuie să urmeze calendarul de majorare, însă restul tarifelor suportate de consumatori trebuie să scadă.

Nu mi se pare corectă presiunea pe care ANRE a exercitat-o asupra prețului producției interne. Ar trebui să ne orientăm mai mult spre tarifele de distribuție, transport și înmagazinare care sunt mai mult de 50% din prețul final reglementat”, spune Aristotel Jude, secretar de stat în Ministerul Energiei.

În România, preţul final al gazelor naturale are mai multe componente. 60 de lei pe megawatt oră reprezintă preţul producţiei interne, încasat de Petrom şi Romgaz. La acesta se adaugă 20 de lei pe megawatt - tariful de înmagazinare a gazelor, perceput de Romgaz. Alţi 10 lei se duc la Transgaz pentru transport, iar aproximativ 40 de lei reprezintă tariful de distribuţie perceput de E.ON şi Engie.

Toate aceste tarife sunt puse de ANRE în facturile consumatorilor şi ar trebui reduse, spune Ministerul Energiei, pentru a nu mai fi nevoie să importăm gaze din Rusia. Reprezentanţii companiilor de utilităţi au însă altă versiune.

Aceste tarife nu au cum să scadă mai mult decât sunt în prezent, sunt și așa la limită, Autoritatea le-a tot redus afectând programele de investitții ale operatorilor. Menținerea unor prețuri artificiale doar pentru a nu crește la populație că e perioadă electorală, că sunt alegeri, noi am denaturat foarte mult funcționarea pieței de gaze naturale”, spune Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi.

Anul trecut, România a produs 11,2 miliarde de metri cubi de gaze şi a consumat 11,4 miliarde de metri cubi. Mica diferenţă a venit din import. Acum, ANRE propune ca 30% din consum să vină din Rusia pentru că gazele de acolo sunt mai ieftine decât cele din producţia internă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri