Prima Casă ar putea primi mai mulți bani

Data publicării:
prima casa

„Avem în vedere suplimentarea acestui fond pe termen scurt, cum de altfel avem în vedere și o analiză care să dea direcțiile prin care acest program să se perpetueze pe o perioadă de timp mediu și lung, stăm la masă cu băncile, cu investitorii, cu clienții să vedem în ce măsură acest program a fost unul de succes, în ce măsură piața are nevoie să continue, cum trebuie să continue”, a spus ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

Ministrul Finanțelor a mai precizat că viitorul acestui program va depinde de discuţiile cu băncile şi cu clienţii.

Stăm la masă cu băncile, cu investitorii, cu clienţii să vedem în ce măsură acest program a fost unul de succes, în ce măsură piaţa are nevoie de el să continue, cum trebuie să continue şi să venim cu această propunere concretă pentru ca programul să fie unul cu predictibilitate, să fie unul pe termen mediu şi lung", a punctat Anca Dragu. 

Un an agitat pentru programul „Prima Casă”

Programul „Prima Casă” a început cu garanții mai mici decât în 2015, respectiv 1,7 miliarde de lei şi erau semne că acest program guvernamental, foarte popular, va fi tras pe linie moartă.

Existau şi motive pentru oprirea acestui program. Este o perioadă cu dobânzi mici, iar piaţa imobiliară a dat semne că îşi poate reveni şi fără creditele garantate de stat.

Însă toate planurile au fost date peste cap de legea dării în plată. Legea nu a blocat Prima Casă, aşa cum se credea iniţaial. Cu toate acestea, la intrarea în vigoare a dării în plată băncile au mărit substanţial avansul pentru creditele ipotecare standard.

În urma tuturor acestor evoluţii, creditele Prima Casă, cu avansul lor mic, au fost anul acesta chiar şi mai populare decât în mod normal. Garanţiile iniţiale s-au epuizat rapid în doar câteva luni, iar la finalul lunii mai, statul a mai alocat jumătate de miliard de lei. Sumă care de asemenea s-a epuizat rapid.

În tot acest timp, Ministerul de Finanţe a încercat pe cât posibil să redistribuie garanţiile de la o bancă la alta în funcţie de nevoile fiecăreia. Dacă în septembrie vor fi acordate noi garanţii, vor putea să îşi ia împrumuturi garantate de stat şi clienţii care nu au mai apucat anul acesta. În continuare, Guvernul vrea să stabilească viitoarele condiţii pentru acest program.

Citiți și: Proiect. Prima Casă, pentru persoane cu venituri mici

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri