Produsele românești ajung greu în supermarketuri. Cât produc fermierii autohtoni

Data publicării:
legume de tara CAPTURA

România are potenţial agricol, nu şi producţie deocamdată, cât să poată asigura în totalitate consumul intern de fructe şi legume. În sezonul cald, fermierii asigură aproape 80% din necesarul intern de legume şi fructe. Iarna, în schimb, aproape toate produsele proaspete de rafturi sunt din import.

Deficitul acesta foarte mare vine şi din lipsa de competitivitate a agricultorului român şi din lipsa de facilităţi fiscale. Din ţări precum Turcia vin volume importante de legume proaspete. La nişte preţuri care sunt sub preţul de producţie”, spune Emil Dumitru, preşedinte ProAgro.

Un kilogram de roşii adus din import ajunge să coste la 2 lei, faţă de 3,5 lei - un kilogram produs de fermierii români.

În plus, cum nu sunt asociaţi, fermierii autohtoni nu pot oferi constant cantităţile cerute de marile magazine, la preţuri rezonabile. În plus, nu au nici depozite unde să ţină marfa.

S-a încercat să facem contracte, de fiecare dată cereau aceste grupuri de producător, la noi în zonă nu s-a înfiinţat niciun grup de producători”, spune un fermier.

Nu sunt toate la fel, şi măr, unul e mai mic, unul mai mare”, adaugă un fermier.

Nu putem să avem pretenţia să fim prezenţi în lanţurile de magazine în condiţile în care livrăm cu o camionetă, nu putem să avem condiţii de depozitare, să le ţinem la temperaturi controlate”, spune Adrian Manolache, reprezentant Asociaţia Marilor Reţele Comerciale.

De aceea, mulţi din cei îşi vând recolta pe marginea drumului.

Retailerii nu sunt convinşi că producătorii pot asigura 51% de alimente româneşti la raft, aşa cum impune legea supermarketurilor.

Ceri un calibru la roşie, să fie undeva la 32, el vine cu un calibru mai mic. Știm că acei clienţi nu consumă roşiile mici şi verzi”, spune Florin Căpăţână, vicepreşedinte Asociaţia Marilor Reţele Comerciale.

Nu cred că un consumator român ar fi fericit să găsească fructe, legume de o calitate îndoielnică la un preţ mare. Această lege înseamnă să înghiţi toată producţia din România indiferent de calitate şi de preţ”, susține Antoniu Radu, directorul administrativ al unui lanţ de supemarketuri.

Situaţia este la fel de dificilă şi în sectorul cărnii - producţia locală asigură 70% din piaţă. Doar o treime din carnea de porc provine din ferme româneşti. Stăm mai bine la carnea de vită şi de oaie, acolo unde cea mai mare parte din producţie este românească. Peste 60% din alimentele consumate în România se cumpără din hipermaketuri.

Producţia de carne - 2014

Carne de pasăre 501.000 de tone

Carne de porc 486.000 tone

Carne de vită 163.000 tone

Carne de ovine şi caprine 125.000 de tone

sursa: INS

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri