Proiect: Fără impozit pe salariu pentru tinerii sub 25 de ani

Data publicării:
muncitor

Tinerii cu vârsta de până la 25 de ani nu vor mai plăti timp de trei ani de la angajare impozit pe salarii dacă propunerea legislativă din Parlament va fi aprobată.

Documentul citat de profit.ro modifică actualul Cod Fiscal, iar iniţiatorii spun că tinerii s-ar putea angaja mai ușor și nu vor mai fi tentaţi să plece din ţară. În plus, angajatorii le-ar putea oferi salarii mai mari celor fără experienţă.

„Preferă să plece afara pentru că nu există niciun sprijin să îi încurajeze să lucreze, să îi încurajeze să rămână în ţară, să le dăm salarii mari, fiind fiscalitatea mare trebuie să ne încadrăm la anumite salarii”, spune Iulian Horneţ, patron.

Propunerea parlamentarilor vine în contextul în care şomajul în rândul tinerilor a ajuns la 24%, cu 2 procente peste media europeană. Îngrijorător este faptul că mulţi dintre cei rămaşi în ţară nici măcăr nu îşi mai caută o slujbă, spun specialiştii.

„Până acum nu am lucrat, o să lucrez după ce termin studiile”, spuen un tânăr.

Nu salariul este prima condiţie, există şi această cerinţă, uneori exagerată, ci flexibilitatea programului”, spune Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Serviciilor Private.

Dezavantajul este faptul că facilităţile pentru tineri ar pune presiune şi mai mare pe piaţa muncii, pentru că persoanele trecute de 40 de ani îşi găsesc cu greu un loc de muncă. De scutirea la plata impozitului pe salariu beneficiază în prezent angajaţii din sectorul IT. Un domeniu care aduce în prezent 6 procente la Produsul Intern Brut. Peste 100.000 de persoane lucrează în domeniul IT&C, iar tot mai puţini pleacă peste hotare.

Fenomenul s-a atenuat mult. Neplata impozitului a fost un prim pas care a ajutat la o creştere a nivelului de trai pentru aceşti specialişti IT”, afirmă Eugen Schwab Chesaru, vicepreședinte al unei companii de consultanţă.

Şi Guvernul are o propunere pentru scăderea fiscalităţii.

Este ideea de a scuti de taxe veniturile din cercetare-dezvoltare, nu persoanele care lucrează în domeniu dar au venituri din nu ştiu câte domenii”, spune Adrian Curaj, ministrul Educației.

Este nevoie de acordul ambelor Camere ale Parlamentului pentru ca propunerea parlamentarilor să treacă și apoi de un decret de promulgare al președintelui Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri