Radiografia pe zone a pieței imobiliare

Data publicării:
bloc

 

Din 1990 şi până în primul trimestru al acestui an au fost construite un milion de locuinţe în România, arată datele INS, analizate de DTZ Eqinox. Astfel, dacă la revoluţie numărul total de case şi apartamente se apropia de 8 milioane, acum se apropie de 9 milioane. Pe regiuni, cele mai multe locuinţe noi au fost construite în zona de Nord-Est a ţării, adică în jumătatea nordică a Moldovei. A fost singura regiune cu peste 200.000 de locuinţe construite în ultimii 26 de ani. A fost urmată de Muntenia, cu 146.000 de case şi apartamente, în vreme ce în vreme ce în regiunea Sud-Est, adică în Sudul Moldovei şi Dobrogea, au fost construite 143.000 de locuinţe.

La polul opus cele mai puţine au fost ridicate în ultimii 26 de ani în cele patru judeţe din Vestul ţării.

Surprinzător, regiunule în care au fost livrate cele mai multe locuinţe în ultimii 26 de ani nu sunt deloc bogate, ba din contră, pot fi considerate poli ai sărăciei în România. Există însă mai multe explicaţii pentru efervescenţa imobiliară de acolo. Nivelul scăzut de trai i-a împins pe locuitorii din acele zone să plece la muncă în străinătate. Iar banii trimişi în ţară au fost investiţi în construcţia de case. O altă explicaţie stă în răspândirea blocurilor construite de stat. Din 2001 până în 2013, cele mai multe apartamnte ANL au fost livrate în judeţele Neamţ, Bacău şi Iaşi. Totuşi, locuinţele statului au fost în ultimii 26 de ani mult mai puţine decât cele ridicate pe cont propriu sau de dezvoltatorii imobiliari.

Anul trecut, cele mai multe locuinţe noi au fost construite în judeţul Ilfov, 6.600, în scădere cu peste 2% faţă de 2014. Bucureştiul a fost pe locul al doilea, după ce numărul locuinţelor livrate a crescut cu o treime faţă de 2014. Însă o creştere şi mai mare, de peste 60%, a avut-o judeţul Iaşi. În judeţul Cluj, în schimb, au fost inagurate cu 13% mai puţine locuinţe noi decât în 2014, ceea ce explică parţial de ce reşedinţa Cluj-Napoca rămâne oraşul cu cel mai mare preţ mediu al caselor şi apartamentelor din România.

Creşterea livrărilor de locuinţe noi în Bucureşti anul trecut şi scăderea în Ilfov poate fi privită ca o inversare de tendinţă. În ultimii 26 de ani dorinţa locuitorilor din Capitală de a se muta în zonele mai liniştite din afara oraşului a făcut ca piaţa imobiliară din Ilfov să explodeze. Aşa se face că în judeţul din jurul capitalei, nu mai puţin de 40% din totalul locuinţelor sunt case şi apartamente construite după 1989, fiind cea mai tânără piaţă din România.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri