Record pe piața imobiliară în ultimii 20 de ani

Data publicării:
blocuri noi apartamente

În Bucureşti s-au construit anul trecut aproape 4.500 de locuinţe. Înseamnă 9% din totalul apartamentelor şi caselor noi la nivel naţional, faţă de 4% în 2008, anul de boom imobiliar. Investitorii au deschis noi şantiere cu banii câştigaţi de pe urma ansamblurilor vândute.

Se cumpără prin programul Prima Casă, restul prin credit ipotecar sai cash”, spune Roxana Dumitrescu, manager departament financiar.

Se cumpără din fază de proiect, faţă de ultimii ani când nimeni nu mai accepta lucrul acesta, acum clienţii sunt puţini mai răbdători pentru recepţia casei”, spune Alex Rădulescu, directorul de vânzări al unui dezvoltator imobiliar

Cele mai multe locuinţe noi au fost construite la periferia oraşului, acolo unde preţul pe metru pătrat este mai mic. Astfel un apartament cu două camere poate fi cumpărat, în medie, cu 46 de mii de euro.

Spre comparație, un apartament în nordul Capitalei costa dublu. Iar prețul mediu cerut pentru un apartament vechi a ajuns în iunie la maximum ultimilor 5 ani - adica 79 de mii de euro. Costul de tranzacționare este însa mult mai mic spun consultanții imobiliari.

La nivel naţional, creşterea a fost de 5% pentru construcţia de locuinţe noi într-un an, astfel că au fost terminate în total peste 46.000 de imobile.Cifra este însă sub cea din 2008, când au fost livrate 67 de mii de locuinţe.

Se construieşte în ritm alert şi la Timişoara. Un dezvoltator imobiliar ridică în centrul istoric al oraşului un complex cu 1.200 de apartamente şi o clădire de birouri pe locul unei foste ţesătorii.

La nivel național vor fi terminate anul acesta peste 30 de mii de locuințe noi în marile orașe, potrivit unui studiu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri