Replica BNR: Guvernul să studieze Constituția și cărțile de economie

Data actualizării: Data publicării:
adrian vasilescu3

BNR reacţionează la criticile venite de la premierul Mihai Tudose. Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, spune că autorităţile dau degeaba vina pe banca centrală, iar răspunsurile faţă de scumpirile din ultima perioadă sunt în...cărţile de economie. Pe de altă parte, BNR avertizează că o creștere economică rapidă poate atrage și riscuri.

Răspunsurile la acuzaţiile lansate în ultima perioadă de guvernanţi, despre deprecierea leului şi scumpirea unor produse, se găsesc în cărţile de economie şi în Constituţia României, a declarat într-un interviu pentru Digi24 Adrian Vasilescu, consultant de stategie al Băncii Naţionale, care a explicat de ce evoluţia recentă a leului nu are legătură cu reducerea rezervelor minime obligatorii. El consideră normală şi creşterea preţurilor şi a explicat de ce fixarea lor nu este posibilă într-o economie de piaţă.

„Eu cred că este normal la un moment dat să apară discuții și ele pot fi rezolvate, în condițiile în care s-ar discuta cu cărțile pe față, cu cărțile de economie deschise și în față. Cu cărțile de economie în față o să vedem în primul rând că atunci când banca centrală aduce valută în piață are ca efect o apreciere a leului.
Nu putem să oprim creditarea în lei și nicio creditare nu poate fi oprită. Nici prețurile nu poți să le oprești, să le blochezi. Suntem într-o economie liberă și această libertate economică este pusă expres în Constituția României. Că unele autorități nu mai vor să se uite în Constituție, să deschidă nu cartea de economie, dar această carte fundamentală a statului de drept nu vor să o deschidă și nu vor să vadă că acolo scrie negru pe alb, în Constituție: economia României este economie de piață. Și acolo se vorbește despre libertatea comerțului, libertatea prețurilor, tot felul de trăsături specifice unei economii de piață, într-o țară deschisă, într-o Uniune Europeană unde sunt patru mari libertăți: libertatea de circulație a persoanelor - și beneficiem din plin în țară noastră de această libertate - libertatea de circulație a mărfurilor, libertatea de circulație a capitalurilor și libertatea serviciilor”, a declarat Adrian Vasilescu într-un interviu acordat emisiunii „Jurnal economic” de la Digi24.

Există un pericol al creşterii economice rapide, avertizează, pe de altă parte, Adrian Vasilescu. Dacă avansul PIB-ului nu se bazează pe motoarele puternice ale economiei, ci este rezultatul unor măsuri pe termen scurt, situaţia poate fi dăunătoare. Practic, în asemenea condiţii, economia poate să sufere relativ uşor o prăbuşire bruscă.
În trimestrul al treilea, România a înregistrat cel mai mare avans al PIB-ului din toată Uniunea Europeană, de 8,6% comparativ cu acelaşi trimestru din 2016.

„Putem să ajungem la coborâre din cer foarte repede, fără criză, pentru că în momentul de față sigur suntem țara care are un PIB care aleargă cu cea mai mare viteză din UE.
Lumea înțelege, chiar autoritățile, formatori de opinie care vin la televiziune și explică, înțeleg greșit. Spun: avem cea mai mare creștere economică. Nu! Avem a 17-a creștere economică din UE care se aliniază la a 7-a poziție ca număr de populație din UE. A 17-a poziție de creștere economică și a 27-a poziție la PIB-ul pe locuitor, la paritatea standard a puterii de cumpărare. Acesta este adevărul bunăstării aici: noi avem acum o realizare importantă: avem PIB-ul cel mai rapid în UE, dar noi trebuie să-l facem sustenabil, pentru că dacă nu-l facem sustenabil, această viteză se poate întoarce ca un bumerang împotriva noastră”, atrage atenția Adrian Vasilescu.

Urmăriți mai jos interviul integral:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri