Şeful ANAF: Nu mai încasăm mare lucru de la o companie intrată în insolvență

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015-2

Dragoş Doroş: „Orice companie intrată în insolvenţă aproape că ne duce la concluzia că nu mai încasăm mare lucru de acolo. Am propus să modificăm legea insolvenţei în sensul în care să menţinem debite apte de a fi încasate măcar acele datorii care sunt în urma unor hotărâri ale instanţelor”.

ANAF a calculat că are de recuperat de la contribuabilii mici 77 de miliarde de lei. 80% din bani sunt însă pierduţi definitiv. Există şi o explicaţie.

Dragoş Doroş: „Din cele 70-80 de mld, 60 de mld aparţin unor companii care chiar dacă sunt mari, mijlocii sau mici au fost introduse în această categorie datorită unui singur criteriu - ele se află in insolvenţă”.

Specialiştii în fiscalitate spun că legea lasă portiţe şi că patronii consumă banii creditorilor, inclusiv pe cei ai statului, fără să-i mai dea înapoi. Practic, nu se face o diferenţiere clară între firmele aflate în insolvenţă din cauza greutăţilor financiare şi cele care apelează la această procedură ca să înşele creditorii.

Adrian Benţa, specialist fiscal: „Ar trebui nişte produceduri premergătoare insolvenţei - a se verifica unde s-au transferat aceşti bani, cine sunt beneficiarii încasărilor de la astfel de societăţi ce vor intra în insolvenţă şi după aceea vom aplica principiul american - urmăreşte banii şi vezi acolo sunt ei”.

Patronii cred că alta e problema.

Florin Jianu, preşedintele Consiliului IMM: „Dacă ne uităm la dizolvări sau radieri - au crescut cu peste 90%, cred că preşedintele ANAF, Ministerul de Finanţe ar trebui să aibă grijă să privească de ce se închid firmele, nu o pseudotemă aceea a insolvenţelor sau posibilitatea de a frauda legea”.

În primele trei luni ale anului, peste 16.000 de firme şi-au suspendat activitatea ori au fost dizolvate. Alte 2.300 de firme au intrat în insolvenţă. Numărul lor este cu 20% mai mic faţă de aceeaşi perioadă din 2015”.

 Urmăriți întreaga înregistrare a emisiunii AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri