Primul remorcher multifuncțional proiectat după Revoluție a fost lansat la apă la Galați

Data actualizării: Data publicării:
remorcher

Cel mai modern remorcher din ţară construit la Galaţi este gata şi va intra în flota Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos. Este urmaşul unui vas similar, vedetă în anii '70 după ce a apărut într-un film şi a fost botezat la fel: Farul. Noua ambarcaţiune este primul remorcher multifuncţional proiectat după Revoluţie şi va interveni în misiuni de salvare dificile.

Remorcherul Farul, care a apărut în filmul "Explozia" realizat de Mircea Drăgan în 1973, are acum un urmaş. Noua ambarcaţiune a fost construită la Şantierul Naval Damen din Galaţi pentru Administraţia Fluvială a Dunării de Jos. Este un remorcher maritim multifuncţional care, la fel ca strămoşul său, va executa misiuni de salvare.

Dorian Dumitru, directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos: „Va interveni la acţiuni de dezeşuare a navelor maritime, la activităţi de remorcaj pe Dunărea maritimă sau pe mare, la manevre portuare, la activităţi de stingere a incendiului. Ne-am gândit să-i dăm numele Farul pentru că remorcherul Farul era, tot aşa, un remorcher multifuncţional, o navă salvator.”

Vasul a costat aproape 5 milioane de euro, iar fondurile au fost alocate din bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor. Remorcherul, cel mai modern din ţară, are două motoare şi două unităţi de propulsie, cu ajutorul cărora atinge viteza de 13 noduri, tractează până la 60 de tone şi sparge gheaţă groasă de 60 de centimetri. Este una dintre cele mai populare nave din lume, fiind întâlnită în apele internaţionale din America până în Singapore.

Cristian Severin - şef de proiect Damen: „Este un remorcher foarte stabil din toate punctele de vedere. Rezistă la mare de gradul 7.”

Remorcherul Farul va intra în flota Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi, cel mai probabil, în iarnă, după ce va fi echipat complet. Vechiul remorcher cu acelaşi nume, care a aparţinut tot Administraţiei Fluviale, a fost folosit până în 1990. După 30 de ani de activitate, o intervenţie care a salvat oraşul Galaţi şi o apariţie în film, bătrânul Farul a fost dezmembrat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri