Tarife în regim de „Ober Taxi”, pe litoral: „Nu pleacă fără 50 de lei de aici”

Data publicării:
ober taxi constanta

Cel puţin 50 de lei, atât trebuie să scoată din buzunar un turist care vrea să meargă de la gara din Constanţa către oraş sau Mamaia. Cu toate că o cursă de numai 3 kilometri nu are trebui să coste mai mult de 10 lei, puţini sunt taximetriştii care acceptă. Majoritatea celor care practică această meserie preferă cursele către staţiunile mai indepartate, care le aduc câştiguri mai mari.

Trenul de București a ajuns în Gara Constanța. Din vagoane coboară sute de oameni care vor să ajungă undeva în Mamaia, sau chiar în Constanța. Cei din urmă, însă, se pot lăsa păgubași.

„Să găsești un taxi în zona Gării este o adevărată loterie. Mai ales în cazul meu, pentru că vreau să fac o cursă de doar 3 kilometri până în zona Trocadero, de aici din Constanța. O cursă care nu ar trebui să coste mai mult de 10 lei”, relatează Paul Greavu, jurnalist Digi24.

Camera ascunsă:

Reporter: Până la Trocadero e prea aproape?

Taximetrist: Nu merg, aștept pe cineva!

Reporter: Până la Trocadero? Poftim? Sunteți ocupat?

Taximetrist: Mai în spate!

Reporter: La Trocadero, în oraș? Nu?

Client: La Preda-Buzescu ne duceți?

Taximetrist: Nu.

Client: De ce? Aaa. Vor în Mamaia toți.

Într-un final, după aproape jumătate de oră, a apărut primul taximetrist care a acceptat o cursă „umilă” de 3 kilometri.

Reporter: Nu mă ia niciunul.

Taximetrist: Păi, a venit tren și așteaptă Mamaia, curse lungi. Nu pleacă pe 30 de lei ei de aici, fără 50 de lei... și majoritatea vor Mamaia.

Refuzul unei curse înseamnă o sancțiune, înseamnă amendă de minim 400 de lei”, susține Lică Neagu, șeful Camerei Taximetriștilor Constanța.

În Constanța sunt, oficial, 1.890 de licențe de taxi. Însă pe străzi sunt sute de taximetriști-pirați, cum sunt denumiți de colegii de breaslă.

Taximetrist: Există în toată România. Nuuu, cel mai bine faceți comandă la companie și atunci e obligat să-ți pună ceasul.

„Mă apucă pe mine plânsul cât le ia pe o cursă la Mamaia. Este ca și cât le-ar lua până la Mangalia”, adaugă șeful Camerei Taximetriștilor Constanța.

Taximetriștii-pirați pot fi amendați, dacă sunt prinși, cu sume care ajung și la 25.000 de lei. Până să ajungă să plătească pentru practicile lor neortodoxe, mii de turiști sunt înșelați în fiecare vară.

Turist străin: Au hotărât să crească prețul pentru că am ajuns seara.

Reporter: Cât v-au cerut pentru un drum?

Turist străin: A fost ceva de genul 10 lei de persoană.

În Constanța este tarif unic de taxi, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte: 2 lei 63 de bani. Dar pe litoral sunt taximetriști privați care au tarife chiar și de 4 lei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri