Transport gratuit pentru bucureșteni. Reacții: „Nu pentru că e scump evită oamenii transportul public!”

Data actualizării: Data publicării:
stb

Primarul Capitalei vrea ca toţi bucureştenii să meargă gratuit cu transportul în comun. Deocamdată, doar elevii nu vor mai plăti nimic pentru călătoriile cu autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul. Măsura votată ieri va intra în vigoare în februarie anul viitor.

Iniţial, propunerea prevedea că doar elevii de până în clasa a 10-a ar fi beneficiat de transport gratuit cu autobuzul, troleibuzul sau tramvaiul.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: Am adăugat printr-un amendament azi extinderea si pentru 11,12 pentru că aşa ni se pare normal , ca toţi liceeni să beneficieze de această gratuitate.

-Ne dorim pentru că mergem foarte mult cu tramvaiul şi cu autobuzele.

-Cu alocaţie de 80 și ceva de lei pe lună. Ne-ar prinde bine o gratuitate.

Până acum elevii aveau 50% reducere pentru abonamente. Preţul pleca de la 15 lei pentru un abonament lunar pe o singură linie şi ajungea la 25 de lei pentru abonament pe toate liniile.

Irina Zamfirescu, activist civic: Nu o putem încadra nici la o măsură de încurajare a transportului public, în condițiile în care nu există un studiu de impact, nu ne dăm seama ce se va întâmpla în urma acestei măsuri. Ceea ce ar trebui să facă primăria e să încurajeze transportul public, dar nu aşa începi. Oamenii nu evită transportul public pentru că e scump, pentru că nu e scump, trebuie optimizat.

Şi alte oraşe iau măsuri cu privire la transportul elevilor. În Cluj, de la începutul anului şcolar , peste 200 de elevi ajung la şcoală cu autobuze speciale.

Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: Odată cu stabilirea lui ca politică publică locală, numărul estimat de mașina a fi pus în acest program este de cinci. Principalele şcoli din zona centrală care au clase între clasa pregătitoare şi gimnaziu.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat astăzi că anul viitor va propune transportul gratuit pentru toată lumea, nu doar pentru elevi

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: Este strategie corectă în momentul în care avem un parc auto bine dimensionat, să acordăm și această facilitate a gratuităţii, scopul fiind a diminua prezența mașinilor în trafic, a autoturismelor personale.

Astfel de iniţiative s-au luat şi în alte ţări. De exemplu, în luna iulie , Estonia a devenit prima ţară europeană care oferă transport gratuit cu autobuzul pentru toţi locuitorii pe aproape întreg teritoriul. Iar premierul Marelui Ducat de Luxemburg plănuieşte ca din vara anului 2019, să ofere gratuit călătoriile cu autobuzul, tramvaiul sau trenul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri