VIDEO. Lucrări spectaculoase la nodul Gilău, pe Autostrada Transilvania

Data publicării:
gilau

Lucrări de amploare au loc în aceste zile la nodul de la Gilău al Autostrăzii Transilvania. Pe șantier a fost adusă o macara-gigant pentru montarea grinzilor de 165 de tone. Este vorba despre ciotul de 800 de metri din autostrada A3 care va conecta cei 8,7 km ai tronsonului Gilău-Nădășelu, porţiune gata încă din noiembrie 2017, de restul autostrăzii spre Câmpia Turzii. Instalarea grinzilor o să dureze aproximativ de 30 de zile. Conform proiectului, șoferii ar trebui să circule pe acest pod în toamna acestui an.

După ce râul Someș a fost secat pentru realizarea pilonilor de susținere, pe șantierul podului de la Gilău al Autostrăzii Transilvania a început montarea grinzilor. Constructorul folosește un utilaj impresionant.

Poreclită Monstrul, macaraua care poate ridica până la 600 de tone a fost deja amplasată pe șantierul nodului de la Gilău al Autostrăzii Transilvania. Cu ajutorul acesteia muncitorii vor ridica grinzile grele de 165 de tone și le vor amplasa pe cei 10 pilonii ai viitorului pod.

Realizate de compania americană Bechtel și abandonate în 2012 împreună cu restul șantierului, aceste 64 de grinzi vor fi montate, rând pe rând, în următoarele patru săptămâni.

„Opt deschideri și opt grinzi per deschidere adică patru pe pilă cum ar veni, că sunt două sensuri de autostradă. După ce se pun grinzile, trebuie să se mobilizeze puternic să facă armarea, betonarea”, a explicat Ionuț Ciurea, managerul Asociației Pro Infrastructura.

 

 

Șoferii abia așteaptă finalizarea podului de la Gilău, cu toate că acesta le va aduce doar 10 kilometri de autostradă în plus.

„Musai trebuie autostrăzi ca să putem circula. Normal că pe autostradă. Odată ce lucrăm la program, obligat ne trebuie și drumuri”, spune un șofer.

„În general circulăm foarte bine pe autostradă, dar autostrăzile în România lipsesc”, adaugă un mucalit.

„Ne bucurăm enorm de mult să avem cel puțin o autostradă să unească un punct de frontieră cu sudul țării”, spune un al treilea.

Lucrările executate de firma italiană se ridică la aproape 26 de milioane de lei, fără TVA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri