Tutunul în cifre. Câți bani ar putea pierde bugetul și ce se poate câștiga din legea antifumat

Data publicării:
tigari

2% din PIB-ul României se face în fabricile de ţigări. Cele mai mari companii din lume au investit sute de milioane de euro în creşterea capacităţilor din România - a fost soluţia pentru a produce mult şi ieftin, dar nu pentru a vinde în ţară, ci în afară.

În ultimii 5 ani, companiile din industria tutunului aproape că şi-au dublat livrările peste graniţă. În momentul de faţă, din 10 ţigări produse în România, 6 merg în străinătate, de cele mai multe ori în Italia. În bani, exporturile de ţigări au însemnat peste 560 de milioane de euro doar în primele zece luni ale anului trecut, ceea ce plasează industria tutunului printre cei mai mari exportatori din România.

Rotiţele acestui mecanism se învârt însă nu doar cu investiţii mari, ci şi cu mulţi oameni. 3.000 de români lucrează în această industrie şi nu sunt deloc prost plătiţi. Salariul mediu net e aproape de 4.000 de lei. Aşa se face că industria tutunului e şi una dintre cele mai bănoase din România.

De acest aspect se bucură şi statul. Ultimele date publice, din 2014, arată că industria tutunului a plătit taxe de 2,7 miliarde de euro şi a adus practic mai mult de o zecime din veniturile bugetare ale României. În sumă intră contribuţiile pe salarii, TVA-ul, dar mai ales accizele care au băgat în buzunarul statului 2 miliarde de euro.

Practic din preţul unui pachet de ţigări 8,7 lei e doar acciza, dar companiile din domeniu spun că, în total, adăugând şi celelalte taxe, cam 80% din ce plăteşte fumătorul merge de fapt la stat. Cu alte cuvinte, dacă legea anti-fumat scade vânzările de ţigări, statul va simţi cel mai tare, fiindcă producătorii oricum vând mai mult la export. Astfel, dacă scade consumul cu 5%, statul pierde circa 100 de milioane de euro din accize şi 35 de milioane de euro din TVA.

Dar noua lege poate aduce și un câştig. Fumătorii îngroaşă rândurile celor cu probleme respiratorii şi cardiovasculare. Un studiu din 2012 arată că în acel an tratarea bolilor cauzate de fumat a costat România 270 de milioane de euro, adică aproape 6% din totalul cheltuielilor pentru sănătate. Sunt însă doar bolile cauzate strict de fumat, fiindcă tratamentele bolilor asociate cu fumatul au costat de patru ori mai mult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri