Anchetă | Muncitori români, exploataţi în Belgia

Data publicării:
Israeli Farmers Blockade Gaza Strip Over Palestinian Rocket Attacks
SUFA, ISRAEL - JUNE 01: An Israeli trucker walks past heavy-goods vehicles parked on the road-side as Israeli farmers block the road to vehicles carrying food and supplies to the Gaza Strip during their protest Palestinian rocket attacks against their communities that border the Hamas-run territory, on June 1, 2008 near the Sufa crossing into Gaza in southern Israel. Dozens of trucks carrying fresh produce and other supplies were left standing in the summer heat as local Israeli farmers declared they would not let the trucks deliver their loads as long as militants in the Gaza Strip continue to bombard their homes with mortars and Qassam rockets. (Photo by David Silverman/Getty Images)

Primesc bani ca în România, dar muncesc în Belgia. Este cazul a zeci de şoferi români angajaţi de o firmă de transport belgiană. Societatea este bănuită că recrutează şoferi de camion din Europa de Est pe care îi obligă apoi să muncească în Belgia, dar le plătesc salarii ca în ţările de origine.

Ar fi vorba de aproximativ 1.100 de şoferi străini şi români, care nu doar că primesc mai puţini bani decât ar trebui, dar ar fi și obligaţi să muncească şi în condiţii inumane: sunt ţinuţi mult peste program şi dorm cu lunile doar în cabina camionului.

Totul a fost scos la iveală de o Parchetul federal din Belgia care spune că firma a reuşit astfel să ascundă de fiscul belgian peste 55 de milioane de euro. Procurorii au făcut deja zeci de percheziţii atât în Belgia, cât şi în România şi patru persoane au fost interogate.

„Sub acest nume (Jost, n.r.), firma belgiană a creat o altă firmă în România, în speţă. Şoferii, care în mod normal ar fi intrat sub jurisdicţia sistemului social belgian, se întorc pe sistemul social românesc, care este mai avantajos (pentru angajator, n.r.) decât cel belgian. Este vorba de o afacere de dumping social şi fraudă socială. Paguba se ridică la 55 de milioane de euro”, a explicat un oficial belgian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri