Papa Francisc, vizită cu risc în Egipt

Data actualizării: Data publicării:
Capture

La Cairo a avut loc, sâmbătă, slujba în aer liber oficiată de papa Francisc, în cea de-a doua zi a vizitei sale apostolice în Egipt. Este prima vizită a unui șef al bisericii catolice în ultimii 20 de ani.

Suveranul Pontif a refuzat măsuri suplimentare de securitate în ciuda temerilor că islamiştii radicali ar putea pune la cale un atentat. Francisc a anunţat că vine cu un mesaj al păcii între creştini şi musulmani, mai ales că Egiptul, cea mai populată ţară arabă, are şi cea mai mai mare comunitate creştină din Orientul Mijlociu. Este vorba de peste 10 milioane de creştini membri ai Bisericii Copte, adică peste 10% din populaţia Egiptului.

În ultimii ani, comunităţile creştine au fost în repetate ţinta atacurilor teroriste, în ciuda angajamentului luat de guvernul egiptean de a-i proteja de extemismul religios. Ultimul atac de acest fel a avut loc chiar luna aceasta, de Florii. 

Carnagiu printre creștinii egipteni, de Florii. Preşedintele a declarat stare de urgenţă pe trei luni

Papa Francisc a sosit în Egipt vineri după-amiază, fiind primit cu onoruri de preşedintele Abdel Fattah al-Sissi. Liderul egiptean este acuzat că a instaurant un regim represiv şi nu tolerează niciun fel de opoziţie, iar Papa nu s-a sfiit să-i ceară să respecte necondiţionat drepturile omului, de la libertatea de expresie până la cea religioasă.

De la palatul prezidenţial, Papa Francisc a plecat la universitatea sunnită al-Azhar, unde a participat la o conferinţă pentru pace. Papa a oficiat o slujbă ecumenică împreună cu patriarhul copt Tawadros al II-lea şi Bartolomeu I, patriarhul ecumenic al Constantinopolului, şi s-a rugat în biserica în care 29 de credincioşi au fost ucişi într-un atentat în ziua de Florii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri