Oficial de la Phenian: SUA au declarat război Coreei de Nord

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong-un defends H-bomb test
epa05094835 A handout photo provided by the Korean Central News Agency (KCNA) via Yonhap News Agency (YNA) shows North Korean leader Kim Jong-un speaking as he made a congratulatory visit to the Ministry of People's Armed Forces, in Pyongyang, North Korea, 10 January 2016, accoridng to KCNA reprots. Kim said the hydrogen bomb test carried out last week was an act of self-defense, according to the report. EPA/KCNA / HANDOUT SOUTH KOREA OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong-ho, l-a acuzat luni pe preşedintele american, Donald Trump, că a declarat război ţării sale şi că Phenianul îşi rezervă dreptul de a doborî bombardierele americane, relatează BBC News.

Kim Jong-un defends H-bomb test
FOTO: AGERPRES

„Acest lucru se aplica chiar şi când nu erau în spaţiul aerian nord-coreean”, a adăugat ministrul. 

Lumea „ar trebui să îşi amintească în mod clar” că Statele Unite au fost primele care au declarat război, a subliniat Ri. 

Tensiunile dintre Coreea de Nord şi SUA - ţări care sunt, teoretic, în război pentru că au semnat doar un armistiţiu, nu un acord de pace la finalul războiului din Coreea - au luat amploare în ultimele săptămâni, după cel mai recent test nuclear al Phenianului. 

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un s-au insultat reciproc, Trump făcându-l pe nord-coreean „nebun”, vineri, la o zi după ce Kim l-a numit pe el „senil american nebun”.

Sâmbătă, jignirile au continuat, Ri numindu-l pe Trump „persoană cu probleme psihice, plină de megalomanie şi automulţumire”, care încearcă să transforme ONU într-un „cuib de gangsteri”.

Ri a menţionat că Trump se află într-o „misiune sinucigaşă”, după ce preşedintele american a spus că liderul nord-coreean este într-o astfel de misiune. 

„Preşedintele malefic”, l-a mai numit Ri pe Trump. avertizând că ţara sa este pregătită să se apere dacă Statele Unite dau semne că ar desfăşura „o operaţiune de decapitare a conducerii ţării sau un atac militar” asupra Coreei de Nord.

El a subliniat că atacarea cu rachete a teritoriului Statelor Unite este inevitabilă, în contextul în care sâmbătă bombardiere americane au survolat apele din largul coastei de est nord-coreene.

Joi, Donald Trump a semnat un nou ordin prin care înăspreşte sancţiunile vizând Coreea de Nord, pentru programul nuclear. Trump a afirmat că măsurile sunt create pentru „a tăia sursele de venit care finanţează eforturile Coreei de Nord de a dezvolta cele mai letale arme cunoscute omenirii”. Sancţiunile vizează industriile textilă, a pescuitului, IT şi manufacturieră.

În această lună, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, la iniţiativa Statelor Unite, o nouă serie de sancţiuni impuse Coreei de Nord, care interzic exporturile de textile şi reduc aprovizionările acestei ţări izolate cu petrol şi gaze naturale.

Această este a opta serie de măsuri - susţinută de China şi Rusia, cele mai apropiate susţinătoare ale Coreei de Nord - şi vizează să pedepsească regimul din cauza unui testului nuclear efectuat la 3 septembrie.

Prin sancţiunile sale, de fiecare dată mai dure, ONU vrea să determine Phenianul să-şi negocieze programele de înarmare nucleară şi convenţională, considerate o ameninţare la adresa stabilităţii lumii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri