Trump și declarația despre Muntenegru. CTP: Transformă USA în Uniunea Sovietică Ailaltă

Data actualizării: Data publicării:
ctp prim plan

Jurnalistul și scriitorul Cristian Tudor Popescu a comentat în emisiunea „Jurnalul de Seară”, realizată de Cosmin Prelipceanu, declarația lui Donald Trump despre Muntenegru, membru NATO din 2017. CT Popescu spune că președintele american se comportă ca un șef de gang și distruge imaginea de „putere bună” a Statelor Unite, transformând-o într-o altfel de USA - Uniunea Sovietică Ailaltă.

Cristian Tudor Popescu: Știți care a fost „bomba atomică” în tot ce a emis pe gură Trump? „Bombă atomică” a fost un cuvânt mic. „Tiny” care înseamnă micuț. Tiny country. Acest ins s-a referit la Muntenegru numind-o „tiny country” și pe acest criteriu... a spus că e micuță și fiind micuță nu au ce să caute soldații americani pentru a apăra o țară micuță. Aruncă în aer toată construcția de securitate globală de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Într-un singur cuvânt al acestui scelerat care e profund iresponsabil. Ce s-a întâmplat în Europa și în lume înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial? Țări mari au năvălit peste țări „tiny” care nu se puteau opune.

Au fost ocupate. Atât de Germania cât și de Rusia. Asta s-a întâmplat. Ce s-a făcut după 1944 a fost exact asta. De ce s-au înființat ONU, NATO? Tocmai pentru ca o țară mică să aibă aceleași șanse la suvernaitate, la integritate ca și o țară mare cu o armată uriață. Asta a fost toată politica mondială la nivel înalt. De asta a fost la Helsinki acest individ. Știe că s-au luat acorduri în 10 puncte? Vorbim despre respectarea cu bună credință a dreptului internațional. Ce spune acest om? Că nu o să respecte. Sunt mici.

Asta era judecata lui Hitler, a lui Stalin. Și în plus, pe lângă faptul că sunt mici, sunt și agresivi. Cum poți să spui așa ceva despre o națiune membru NATO? Care a trecut printr-o lovitură de stat... A fost la un pas, Uniunea Sovietică a lui Putin de acum, a fost la un pas cu agenții ei să reușească o lovitură de stat (în Muntenegru) și totuși au reușit să intre în NATO. De ce intră o țară ca Muntenegru în NATO, România? Pentru că nu avem armată, suntem țări mici.

NATO a fost creată pentru a rezista invaziei, presiunii sovietice. Vine omul ăsta (Trump) și spune acum „ăia mici nu mă interesează”. Se comportă față de membrii NATO din Europa, mari, nu Muntenegru... se comportă exact ca șefii de gang de prin cartiere care percep taxă de protecție. Ce a făcut acum cu 2%, 4%... Păi America, în momentul în care intervine să apere o țară, pentru niște principii democratice, pentru principiile care au fondat America, îl salvezi pe omul ăla care este atacat de niște derbedei sângeroși și după aia îi ceri – „băi, mi-ai dat zece lei, să-mi mai dai 20”-. Asta este gândirea.

Deci, pe de o parte le ceri membrilor NATO să cheltuiască 2% din PIB pentru armată, să meargă chiar la 4% și pe de altă parte spui „ăia mici nu ne interesează, sunteți degeaba în NATO”.

Acest om distruge complet - dacă nu vor exista niște structuri responsabil, perene, în Statele Unite, care să reușească să contracareze acțiunile și declarațiile acestui individ -, distruge complet imaginea de „good power” a Americii pe care și-a făcut-o în secolul XX. Știți ce face? O transformă în USA – Uniunea Sovietică Ailaltă.

El vrea să fie așa: de o parte e derbedeul Putin, șeful de gang Putin, de partea cealaltă șeful de gang Trump. USA în spate, URSS în spate, asta vrea. Nu vrea să fie sediul autocrației, sediul crimelor politice, sediul distrugerii democrației, care este Uniunea Sovietică, vrea să o pună pe același plan cu Statele Unite ale Americii.

„Ne batem noi, deasupra, eu cu Putin, și voi ceilalți nu mai contați. Nici măcar nu ne batem, problema este că dorește să cadă la înțelegere cu Putin, peste capul tuturor.

Citiți și:  Cui îi e frică de „milion”? C. T. Popescu: Firea a reacţionat pe modelul lui Putin

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri