Erdogan anunță dezvăluiri complete în cazul Khashoggi, jurnalistul ucis în consulatul saudit

Data actualizării: Data publicării:
recep tayip erdogan
Foto: gov.tr

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va prezenta povestea completă a morţii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi într-un discurs pe care intenţionează să-l pronunţe marţi, informează duminică agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.

erdogan - tccb.tr
Președintele turc promite dezvăluiri complete în cazul Khashoggi, jurnalistul ucis în consulatul saudit Foto: tccb.tr

Comentariile cu privire la circumstanţele morţii lui Khashoggi vor fi făcute "în detaliu" în timpul unui discurs pe care Erdogan urmează să-l rostească în faţa membrilor formaţiunii sale politice, Partidul Lege şi Justiţie (AKP, de guvernământ).

Erdogan a promis duminică să spună "tot adevărul" despre moartea jurnalistului saudit. "Aici căutăm să facem dreptate şi tot adevărul va fi dezvăluit (...) cu toată sinceritatea", a spus Erdogan, la o reuniune desfăşurată în Istanbul.

Khashoggi a fost văzut ultima oară în 2 octombrie, intrând în consulatul saudit din Istanbul pentru a obţine nişte documente.

Guvernul saudit a recunoscut sâmbătă că jurnalistul a murit în incinta consulatului după o luptă cu pumnii. 

Arabia Saudită: Negociatorii l-au sufocat fără să vrea. Încercau să-l convingă să renunțe la exil

Pe de altă parte, Arabia Saudită vine cu precizări suplimentare în ceea ce priveşte moartea jurnalistului Jamal Kashoggi în consulatul saudit din Istanbul. Ar fi vorba despre o greşeală a negociatorilor saudiți, care încercau să îl convingă să renunţe la exilul în Occident. Ei l-ar fi sufocat fără să vrea pe scriitor, în timp ce încercau să îl împiedice să ridice vocea.

Detaliile au fost făcute publice, sub protecţia anonimatului, de un oficial saudit şi vin la o zi după ce Arabia Saudită a recunoscut că jurnalistul a fost ucis în sediul consulatului din Istanbul. El era cunoscut ca un critic al actualului regim saudit. Într-unul dintre ultimele interviuri acordate, el îl acuza pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman că nu îşi doreşte cu adevărat o reformă în Arabia Saudită.

„În primul rând, nu există o mişcare politică în Arabia Saudită care să pună presiune asupra lui (Mohammed bin Salman, n.r.). El este un lider tribal de modă veche. De ce Mohammed bin Salman nu vede o reformă în adevăratul sens al cuvântului? Pentru că i-ar limita autoritarismul, iar el nu vrea asta. Vrea să se bucure de roadele unei societăţi moderne, cu Silicon Valley, cinematografe, cu tot, dar în acelaşi timp, vrea să conducă Arabia Saudită în acelaşi mod în care a făcut-o bunicul său”, spunea Jamal Khashoggi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri