Idee germană: un fond monetar al Europei

Data publicării:
ZONA EURO 1

Uniunea Europeană ar putea construi un rival pentru FMI. Ideea născută în criză - de a crea un fond monetar european - revine şi are acum susţinere de la cea mai importantă voce din Uniune. Angela Merkel a declarat că sprijină transformarea Mecanismului European de Stabilitate, actualul fond de salvare al zonei euro, într-un Fond Monetar European. El ar putea salva de la faliment ţările membre în caz de nevoie, dar ar avea şi control mai mare asupra bugetelor naţionale.

Merkel susţine şi ideea aruncată de Emannuel Macron, şi anume de a avea un ministru de Finanţe al zonei euro. Ţările şi-ar putea coordona politice economice mai bine şi teoretic în ani s-ar reduce decalajele. România, în actuala situaţie, rămâne pe dinafară. Dar chiar şi la nivelul zonei euro, dorinţa de integrare mai profundă a Franţei şi Germaniei s-ar putea lovi de rezistenţă din partea altor membri. Şi asta fiindcă în vreme ce nemţii sunt mai mult cu respectarea regulilor, în ţările din sud crearea unui fond monetar european a fost văzută ca şansă de a scăpa de termenii duri impuşi de FMI.

După mulţi ani în care am adunat experienţă întrebarea acum e cum putem noi ca europeni să arătăm că suntem capabili să ne rezolvăm problemele în zona euro singuri. Şi aici cred că ideea lui Wolfgang Schaeuble de a transforma Mecanismul European de Stabilitate într-un Fond Monetar European este foarte bună. Ar putea să ne facă mult mai stabili şi ne-ar permite să-i arătăm lumii că avem în portofoliul zonei euro toate mecanismele care să ne ajute să reacţionăm bine în faţa situaţiilor neprevăzute”, a declarat Angela Merkel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri