1 Mai muncitoresc, sărbătorit cu lupte de stradă la Istanbul: un om a murit

Data publicării:
violente

Furioşi că nu sunt lăsaţi să protesteze în Piaţa Taksim, sute de locuitori ai Istanbulului i-au atacat pe poliţiştii care le blocau drumul. Au urmat zeci de minute de confruntări, în care manifestanţii au aruncat cu pietre în forţele de ordine. Acestea au ripostat cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene şi au reţinut zeci de oameni. Orice formă de protest a fost interzisă în Piaţa Taksim după violenţele din 2013.

Nemulţumiri sunt şi în mai multe state asiatice. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în capitala Coreei de Sud, unde au cerut respectarea drepturilor muncitorilor şi salarii mai mari.

„La fel cum generaţiile anterioare au luptat acum 120 de ani pentru ziua de lucru de 8 ore, ne-am adunat aici să împărtăşim durerea muncitorilor din Coreea”, a spus un protestatar.

Proteste au fost şi în Hong Kong şi Cambodgia, unde manifestanţii au cerut drepturi mai bune pentru muncitori.

„Luptăm pentru drepturile muncitorilor, vrem să se facă dreptate. Toţi muncitorii din Hong Kong ştiu asta, muncesc foarte mult şi salariile nu sunt deloc bune”, a spus un manifestant.

A fost 1 Mai muncitoresc şi în capitala Rusiei. Mii de oameni au ieşit în stradă în Moscova cu steaguri, baloane şi pancarte.

„E sărbătoare, întreaga ţară sărbătoreşte. Aşa ar trebui să facem cu toţii, cred că toţi patrioţii Rusiei ar trebui să iasă în stradă. Pace! Muncă!”, a spus un cetățean rus.

Lucrurile nu stau, însă, chiar atât de bine pentru ruşi. Scăderea preţului petrolului şi sancţiunile impuse de occident au împins ţara în recesiune. Iar în ciuda unor semne apatice de revenire, economiştii spun că cel mai probabil, economia Rusia se va contracta şi în 2016, pentru al doilea an consecutiv. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri