Agenda summitului NATO | Reacția Rusiei

Data publicării:
Sediul NATO GettyImages octombrie 2015

România a reuşit să înscrie pe agenda summitului NATO din Polonia înfiinţarea unei brigăzi miltinaţionale şi angajamentul pregătirii unor misiuni la Marea Neagră. În premieră, va fi discutată şi problema apărării spaţiului aerian al ţării noastre. Nu doar ţările din Alianţă şi-au exprimat sprijinul pentru proiectele România.

Trebuie să așteptăm până ce Alianța o să ia o decizie cu privire la securitatea de la Marea Neagră, în special legat de România, Turcia si Bulgaria. Suntem gata să ne alăturăm acestei inițiative de securitate în regiunea Mării Negre,” a declarat Stepan Poltorak, ministrul Apărării din Ucraina.

Rusia critică toate măsurile suplimentare de securitate pe care NATO intenţionează să le ia pe flacul estic. Într-un interviu pentru cotidianul german Bild, Secretarul General al NATO spune că Moscova încearcă să creeze o zonă de influenţă prin mijloace militare.

„Vedem că sunt anunţate chiar în perioada aceasta exerciţii de mobilizare de amploare. Probabil vom mai înregistra şi alte luări de poziţii până la summit, în timpul summitului, după summit,” a precizat Mihnea Motoc, ministrul Apărării.

Continuarea misiunii din Afganistan va fi şi ea dezbătută la summitul de la Varşovia. România a anunţat că intenţionează să trimită trupe şi în 2017. În prezent, 650 de militari participă la pregătirea şi antrenarea forţelor de securitate afgane.

Este, în acelaşi timp, luată o decizie de principiu pentru menţinerea aceluaşi nivel de angajament, în aceleaşi locuri de dislocare pentru 2017. România este al treilea contributor aliat ca importanţă în Afganistan,” a adăugat Mihnea Motoc, ministrul Apărării.

Unul dintre cele mai delicate subiecte se preconizează a fi implicarea Alianţei în răboiul contra grupării teroriste Stat Islamic. NATO a evitat până acum să ia o decizie concretă. Statele Unite cer să se facă mai mult.

Aş vrea să văd că NATO face mai mult. Mi-au plăcut lucrurile pe care le discutăm şi sper ca şefii de stat să aprobe misiunea AWACS, dar şi cea de consolidare a apărării şi de antrenament. Mai cred că fiecare naţiune poate să facă mai mult pentru a grăbi distrugerea ISIS,” a spus Ash Charter, secretarul american al Apărării.

Summitul NATO va avea loc în perioada opt-nouă iulie. Delegaţia României va fi condusă de preşedintele Klaus Iohannis.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri