Analist: Conflictul din Siria pare ireversibil, Rusia are alte scopuri

Data actualizării: Data publicării:
Koer Debeuf

„Dacă nu facem nimic acum, dacă nu încercăm să oprim Rusia, dacă nu încercăm să protejăm sirienii, în câteva luni vom spune: ah, acum este şi mai rău ca acum câteva luni. Orice moment este oportun şi niciodată nu este prea târziu să reacţionăm", a declarat Koer Debeuf, unul dintre cei mai apreciaţi analişti ai problemelor din Orientului Mijlociu, într-un interviu la Pașaport Diplomatic. 

Balazs Barabas: Dacă ne uităm azi la Siria, vedem că este cel mai puţin important element în toată ecuaţia de zonă. Este mare aglomeraţie acolo, vedem Rusia, Turcia, probabil SUA se pregăteşte, vom vedea lunile viitoare, după alegeri. Ce trebuie să vedem? Ajută prezenţa Rusiei şi a Turciei şi poate a preşedintelui Assad, sau este complet scăpată de sub control?

Koert Debeuf: Prin intervenţia Rusiei lucrurile s-au complicat şi mai mult. Şi pare tot mai sigur că o soluţie politică este tot mai puţin probabilă, iar conflictul pare tot mai ireversibil, mai greu de soluţionat. Rusia are alte scopuri, nu prea îi pasă de salvarea de vieţi omeneşti sau de terminarea conflictului. Ei vor să-l menţină pe Assad ca preşedinte al Siriei, ceea ce este opus voinţei majorităţii populaţiei siriene. Ceea ce s-a întâmplat acum 1-2 săptămâni şi ceea ce am văzut în Alep, bombardamentele împotriva civililor, a spitalelor, a convoaielor umanitare, făcute în mod deliberat, cred că avem foarte puţine motive de optimism.

Balazs Barabas: Pe de altă parte vedem UE ezitantă sau incapabilă de a gestiona situaţia, deşi majoritatea refugiaţilor vin din această zonă. Nu ar trebui UE să fie mai implicată în găsirea unei soluţii pentru Siria?

Koert Debeuf: Am propus crearea unei zone libere de trafic aerian în septembrie 2011. Era cea mai bună reacţie pe care UE şi SUA puteau s-o aibă sub o umbrelă ONU. În ce priveşte protecţia populaţiei civile, poate că este un lucru dificil, dar este responsabilitatea noastră să protejăm oamenii. Şi nu facem acest lucru. Cred că am fost absenţi noi, ca Uniunea Europeană pentru prea mult timp în Siria. Da, poate am încercat la început de câteva ori, dar pentru că părea dificil, de fiecare dată când ceva pare dificil şi nu intervenim, devine şi mai dificil. Şi exact asta se va întâmpla acum. Dacă nu facem nimic acum, dacă nu încercăm să oprim Rusia, dacă nu încercăm să protejăm oamenii aceştia, în câteva luni vom spune: ah, acum este şi mai rău ca acum câteva luni. Deci orice moment este oportun şi niciodată nu este prea târziu să reacţionăm. Cred că acum este cu adevărat timpul să facem ceva să-i apărăm pe oameni de moarte şi fugă.

Balazs Barabas: În ce măsură conflictul din Siria se limitează la Siria şi în ce măsură este un conflict general, în Orientul Mijlociu?

Koert Debeuf: Este un conflict regional în Siria, dar şi unul global. Este clar că Iran a ocupat deja Siria cu ani în urmă, serviciile secrete, armata, toate sunt dirijate de iranieni. Iran a chemat Rusia în Siria pentru că au înţeles că nici cu ajutorul Iranului nu pot câştiga războiul, vedeau că Bashar al Assad se prăbuşeşte. Şi Arabia Saudită este implicată, deci este un conflict regional pentru o ţară strategică importantă, Siria. Pentru Iran este traseul din Teheran spre Beirut, deci spre Marea Mediteraneană, şi trebuie să treacă prin Siria. Deci pentru ei este important. Pentru Rusia este o strategie globală, o abordare globală, de asta luptă în Siria. În plus, există şi efectul secundar, că mulţi refugiaţi vin în Europa şi destabilizează Uniunea Europeană. Ceea ce se întâmplă în Siria, ceea ce a început ca un foarte mic conflict regional este acum unul global. Trebuie să conştientizăm acest lucru: că dacă nu facem ceva, vom fi în tabăra celor care pierd în acest conflict global.

Balazs Barabas: Putem spune că SUA nu are în acest conflict nici risc, nici câştig, de aceea nu intervin şi lasă totul să se întâmple în voie?

Koert Debeuf: Eu cred că ideea preşedintelui Obama, din momentul în care a fost ales, a fost să nu intre într-un nou conflict. A promis lucrul acesta şi de aceea se fereşte atât de mult să o facă. Pe de altă parte, este adevărat, Siria este o „mlaştină", o situaţie foarte dificilă, şi se temea că dacă intra acolo mai devreme sau mai târziu va avea un nou Irak sau un nou Vietnam. Eu înţeleg ezitarea. Pe de altă parte, dacă nu face nimic şi cedează locul altor jucători care au intenţii mai puţin bune faţă de regiune, de ţară, de popor, şi chiar faţă de lume... cred că a greşit enorm prin faptul că a rămas absent. Şi fiecare diplomat şi membru al serviciilor secrete care a activat în regiune este de acord că refuzul de a interveni a fost cea mai mare greşeală a lui Obama în cei 8 ani de preşedenţie.

Balazs Barabas: Dar cu Rusia prezentă acolo, care bombardează Alep şi alte regiuni, nu ar putea să apară un conflict deschis între SUA şi Rusia dacă ambele ar fi prezente în Siria?

Koert Debeuf: Bineînţeles, există acest pericol. Iar întrebarea este: cum vom reacţiona? De acord, ar fi periculos. Dar ceea ce facem acum este mai mult sau mai puţin ceea ce am făcut în Ucraina. Adică: nu reacţionăm. O să le dăm nişte sancţiuni, care evident pedepsesc Rusia şi pe ruşi, şi chiar sunt de acord cu sancţiunile. Dar ne-am retras în Ucraina, acum ne retragem în Siria, dar până unde se va retrage Occidentul şi va ceda teritoriile preşedintelui Putin, care o viziune a lumii pe care noi nu o împărtăşim?

Balazs Barabas: Lucraţi şi în Egipt, o ţară de unde nu primim nici veşti rele, nici bune, totul pare stabil. Aceasta este situaţia sau este o aparenţă?

Koert Debeuf: Egiptul este într-o situaţie foarte dificilă. Economia merge foarte prost, turismul nu există, veniturile pe care le aduce canalul Suez au scăzut mult, deşi sume imense au fost destinate renovării canalului, dar profit nu există. Veniturile au scăzut cu 10%, turismul este practic zero. Lira egipteană se depreciază masiv. Când am ajuns în Egipt acum 5 ani, cursul dolarului era de 6,5 lire egiptene. Când am plecat din Egipt acum două zile, cursul era de 14,3. Ceea ce spune multe. Deci venituri nu există, valuta la fel, inflaţia este în jur de 17%. Pentru egipteanul de rând, viaţa a devenit mult mai grea. Sprijinul lui Sissi a scăzut substanţial, şi mai au şi un război în Peninsula Sinai, unde în fiecare zi are loc un atac, fie în Sinai, în Cairo şi în tot Egiptul. Deci să spui că Egiptul este un loc stabil... nu cred că este un loc stabil. Cu cât Sissi va persecuta mai mult activiştii pentru drepturile omului şi alţi activişti, cu atât creează spaţiu mai mare pentru o nouă revoluţie. Cred că politica sa este greşită şi în loc să vedem în el un luptător împotriva terorismului, el mai degrabă dă naştere la terorism. Iar noi, Uniunea Europeană cred că ar trebui să-i atragem atenţia.

Balazs Barabas: Vedem în Turcia măsuri destul de similare luate pentru a controla opinia publică şi pentru a-i ţine deoparte pe cei nemulţumiţi de măsurile guvernului. Cât de eficiente pot fi aceste măsuri pe termen lung?

Koert Debeuf: După o lovitură de stat trebuie să iei măsuri. Cred că toată lumea este de acord. Când mergi prea departe, când eşti nedrept în ceea ce faci, când iei în vizor oameni care nu au avut legătură cu asta, când pedepseşti oameni care nu au avut legătură cu puciul, doar sunt critici cu guvernul, nu faci altceva decât să creezi o mişcare împotriva sistemului. Asta s-a întâmplat în Egipt, şi asta se întâmplă în Turcia şi asta se va întâmpla în toate dictaturile care au mers prea departe în represiuni. Deci represiunea dă naştere la o nouă revoltă. Şi fără dubiu, dacă Erdogan continuă ceea ce face acum, în mod sigur asta se va întâmpla. Iar problema cu revoltele este că rezultatul nu este în mod necesar mai multă democraţie. Poate avea un cu totul alt rezultat, ne putem întoarce într-o altă dictatură. Deci represiunea şi nedreptatea, aşa cum le face acum Erdogan sunt calea directă spre creşterea insecurităţii. Şi cred că este foarte greşit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri