Atacatorul din Bavaria era simpatizant ISIS. Măsuri de securitate în aeroporturile germane

Data publicării:
GettyImages-579863816

Autorităţile germane spun că mesajul video găsit în mobilul bărbatului, care s-a aruncat în aer în Ansbach, arată fără îndoială că atacul a fost unul terorist.

„El jură credinţă în numele lui Allah binecunoscutului lider islamist Abu Bakr al-Baghdadi şi anunţă un act de răzbunare împotriva germanilor, pentru că ei ar sta în calea islamului şi ca răzbunare pentru uciderea musulmanilor”, a declarat Joachim Hermann, ministrul de Interne al Bavariei.

Poliţia a percheziţionat locuinţa atacatorului. A descoperit într-un laptop filmuleţe islamiste violente, dar şi materiale din care ar mai fi putut fi confecţionate şi alte bombe.

„Poliţia a găsit canistre cu combustibil, acid clorhidric, alcool pur, peroxid de hidrogen, diluant de celuloză, un pistol de lipit, fire, baterii şi altele”, a spus ministrul bavarez de Interne.

Sirianul în vârstă de 27 de ani s-a aruncat în aer în faţa porţilor de intrare la un festival de muzică în aer liber unde se strânsăseră deja aproximativ 2.500 de oameni. Singurul care şi-a pierdut viaţa în explozie a fost atacatorul. Era de doi ani în Germania, dar urma să fie deportat în Bulgaria după ce autorităţile germane i-au respins cererea de azil.

Singurul care şi-a pierdut viaţa în explozie a fost atacatorul. Era de doi ani în Germania, dar urma să fie deportat în Bulgaria după ce autorităţile germane i-au respins cererea de azil.

A fost al patrulea incident care a avut loc în Germania în numai şase zile. O serie neagră care a debutat, lunea trecută, pe 18 iulie, cu un atac armat într-un tren. Un refugiat afgan de 17 ani a atacat cu un topor şi cu un cuţit pasagerii. Cinci oameni au fost răniţi. După numai cinci zile, în Munchen, capitala Bavariei, un tânăr de 18 ani născut din părinţi iranieni a deschis focul la un centru comercial. 9 oameni au fost ucişi, iar alţi 35 au fost răniţi. Înainte cu câteva ore de explozia de la Ansbach, o femeie a fost ucisă şi alte două persoane au fost rănite într-o localitate de lângă Stuttgart, după ce un refugiat sirian de 21 de ani le-a atacat cu un cuţit. În acest ultim caz, se pare că atacatorul şi una din femeile rănite aveao o relaţie.

Ministrul de Interne al Bavariei a avertizat că Germania s-ar putea confrunta cu atentate la scară mare: „Atacuri precum cele din Bruxelles nu pot fi excluse în Germania, fie că vorbim despre Bavaria, Renania de Nord Westphalia sau Berlin. Trebuie să ne pregătim pentru astfel de situaţii”.

„Am ordonat consolidarea forţelor din poliţia naţională în aeroporturi şi gări. Desigur, vorbim şi de controalele care sunt mai puţin vizibile, dar care sunt foarte eficiente, cele de la frontiere”, a declarat şi Thomas de Maiziere, ministrul federal de Interne al Germaniei.

Autoritățile din Germania urmăresc cel puţin 410 suspecţi de terorism ascunşi printre refugiaţii veniţi în ultimii ani. Numărul este în creştere faţă de mijlocul lunii mai, iar în 60 de cazuri au şi început investigaţiile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri