ATENTAT. Restaurant turcesc, atacat de jihadiști la Oagadougou. Precizări de la MAE

Data actualizării: Data publicării:
terorist

17 oameni au fost ucişi duminică noapte în Burkina Faso, după ce mai mulţi indivizi înarmaţi, bănuiţi că sunt jihadişti, au atacat un restaurant aflat lângă un hotel.

ACTUALIZARE 11.00: Ambasada României la Dakar, care asigură reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Burkina Faso, are în atenţie incidentul produs la Ouagadougou, anunță MAE.

Misiunea diplomatică a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre victime. Până în prezent, la nivelul misiunii diplomatice nu există informaţii potrivit cărora printre victime s-ar număra cetăţeni români şi nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea unor cetăţeni români afectaţi de acest incident.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Dakar: +221 33 824 81 57, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență, sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice +221 77 450 74 18.

__________________________________________________________________________________________________________________

Alte opt persoane au fost rănite. Localul vizat de terorişti era unul cu specific turcesc şi se afla în centrul capitalei Ouagadougou, într-o zonă populară printre cetăţenii străini.

Potrivit martorilor, în jurul orei locale 21.30, 00:30 ora României, o maşină de teren s-a oprit în faţa restaurantului şi din ea au coborât trei bărbaţi înarmaţi. Aceştia au început să tragă la întâmplare în oamenii aflaţi pe terasă. În imediata apropiere se află şi un hotel.

Autorităţile au spus că este vorba de un atac terorist. Armata din Burkina Faso a intervenit la faţa locului, inclusiv cu vehicule blindate. Agresorii s-au baricadat în restaurant, iar forţele de ordine desfăşoară şi în aceste momente o operaţiune de neutralizare a lor.

„Tocmai terminasem de mâncat şi ieşisem din restaurant, aşteptam afară maşina să vină să ne ia. Apoi au auzit focuri de armă”, a povestit o tânără.

„La început am crezut că este un jaf, dar mi-am dat seama că e mai mult de atât. Unii ne spuneau că au fost jefuiţi, apoi daţi afară. Dar apoi am văzut ce se întâmpla. E mai grav decât am crezut. Sunt oameni încă blocaţi cu acei bandiţi, în clădire”, a declarat un alt martor.

Zona în care a avut loc atentatul din această noapte se se află la doar 200 de metri distanţă de o cafenea şi de un hotel care, la rândul lor, au fost ţinta teroriştilor în ianuarie 2016. Atunci 170 de oameni au fost luați ostatici, iar 30 dintre ei au murit după o intervenție la fel de dramatică a armatei din Burkina Faso. Organizația al-Qaida a revendicat atunci atentatul. Această filială care acționează în Burkina Faso practică adesea răpirile în scopul obținerii de răscumpărare.

Reamintim că din Burkina Faso a fost răpit și cetățeanul român Iulian Gherguț, în 2015. Ulterior, el ar fi fost transferat în Mali. Luna trecută a apărut o nouă înregistrare cu românul, alături de alți cetățeni străini răpiți. Gherguț cere în înregistrare să se intervină în negocieri pentru eliberarea sa.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri