Australia | Mii de cai sălbatici au scăpat de sacrificare după anularea unui ordin controversat

Data publicării:
cai salbatici

Un plan controversat ce prevedea sacrificarea a 90% dintre cei 6.000 de cai sălbatici care trăiesc în zonele montane din estul Australiei a fost anulat, informează duminică DPA.

Caii sălbatici, cunoscuţi sub denumirea „brumby”, populează de 200 de ani ţinuturile austere din Parcul Naţional Kosciuszko situat în Noul Wales de Sud, şi sunt descrişi în numeroase poezii, cântece, cărţi şi filme, devenind astfel o parte importantă a folclorului australian.

Conservatorii au susţinut însă că aceşti cai deteriorează mediul montan fragil prin distrugerea zonelor umede şi ameninţă speciile native.

În „Planul pentru gestionarea cailor sălbatici”, înmânat Guvernului statului Noul Wales de Sud în anul 2016, se recomanda reducerea cu 90% a numărului acestor animale din Parcul Naţional la doar 600 de exemplare într-o perioadă de 20 de ani, în special prin sacrificare.

Guvernul acestui stat a anunţat duminică faptul că doreşte în continuare să realizeze această reducere a numărului exemplarelor de cai sălbatici, însă nu prin metoda sacrificării.

Vicepremierul statului New South Wales, John Barilaro, a declarat că semnificaţia culturală a cailor „brumby” trebuie recunoscută. „Brumby” sălbatici cutreieră Alpii Australieni de aproape 200 de ani şi fac parte din cultura şi folclorul ţinuturilor înalte”, a spus el pentru postul ABC.

Guvernul acestui stat va introduce săptămâna viitoare o lege pentru protejarea cailor „brumby” care trăiesc în anumite zone ale Parcului Naţional Kosciuszko prin metoda relocării, aplicată „în cazul în care numărul exemplarelor creşte excesiv”, după cum a explicat Barilaro.

Conservatorul Graeme Worboys din partea Universităţii Naţionale Australiaene a declarat că aceşti cai nu sunt o specie nativă în aceste zone muntoase şi nu au ce căuta în parcul naţional. „Nu e nevoie decât de câţiva cai şi de timp pentru a distruge o zonă umedă”, a spus el pentru ABC.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri