BUSINESS CLUB. Noua strategie americană pentru o invazie în Cuba

Data publicării:
obama cuba GettyImages-20-2.3 .2016

În cele din urmă, politicienii de la Washington şi-au dat seama că embargoul impus de Statele Unite s-a dovedit inutil câtă vreme cubanezii nu s-au răsculat împotriva regimului Castro. Iar companii din alte ţări ţări occidentale deja au investit în Cuba, care nu a rămas atât de izolată pe cât şi-a dorit America multă vreme. Acum este o schimbare de strategie. Statele Unite vor să transforme Cuba prin schimburile comerciale între cele două ţări.

Air Force One a aterizat pentru prima oară în istorie în Cuba. Precedenta vizită a unui preşedinte american la Havana a fost în urmă cu 88 de ani.

În 1928, preşedintele Coolidge a venit cu o navă de luptă. A făcut trei zile pe drum. Eu am făcut doar trei ore”, le-a spus Barack Obama cubanezilor.

Vizita lui Barack Obama în Havana marchează finalul unei lungi perioade de ostilitate între Statele Unite şi Cuba. Acum, cele două ţări lucrează la refacerea relaţiilor diplomatice şi, mai important, la reconstruirea legăturilor economice.

Starwood, care va face parte din cel mai mare lanţ hotelier din lume în urma unei fuziuni de 13,6 miliarde de dolari cu Marriott, deja are planuri mari în Cuba. Va opera două hoteluri în Havana şi negociază pentru un al treilea.

Havana este plină astăzi. Primeşte peste 4 milioane de turişti pe an. Au fost 3,9 milioane anul trecut şi anul acesta vor fi mult mai mulţi odată cu introducerea a peste 100 de zboruri zilnice din Statele Unite”, a arătat Jorge Giannattasio, director de operaţiuni la Starwood.

Pe lângă operatorii de zbor şi vor să ajungă pe ţărmurile cubaneze şi operatorii americani de croaziere. Iar Barack Obama a anunţat astăzi la Havana un acord prin care Google va instala în Cuba mai multe puncte de acces la internetul wirelees de mare viteză. Pentru cubanezi conexiunile sunt în prezent rare şi scumpe. Ca să navigheze online trebuie să achite aproximativ 2 dolari pe oră. Creşterea accesului la internet îi va ajuta inclusiv pe activiştii care militează pentru respectarea drepturilor omului în Cuba.

În decembrie, Barack Obama spunea că prin expunerea la informaţie şi la cultura occidentală Cuba se va schimba. Este o schimbare clară de strategie după ce decenii la rândul Statele Unite au încercat fără succes să schimbe Cuba printr-o politică de izolare.

Conflictul dintre cele două ţări îşi are originea la finalul secolul al XIX-lea. Statele Unite au impus un guvern militar în Cuba în 1898. Cubanezii şi-au recăpătat independenţa câţiva ani mai târziu, însă doar după ce au recunoscut dreptul americanilor de a invada insula oricând consideră de cuviinţă.

A urmat o perioadă de linişte în care economia cubaneză era dominată de americani. Însă în 1959 Fidel Castro a luat puterea şi a naţionalizat toate afacerile străine, iar conflictul cu Statele Unite a reizbucnit.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri