California arde. Ce povestesc supraviețuitorii: „Era ca un uragan”

Data publicării:
incendiu california
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Pompierii din California înregistrează primele progrese în lupta cu incendiile. Este, însă, doar o picătură în ocean, fiincă cele 17 focare continuă să facă prăpăd. Ard neontrolat de aproape o săptămână şi au ucis până acum 36 de oameni. 90.000 de hectare de vegetaţie au fost mistuite de flăcări şi 6000 de locuinţe, multe dintre ele vile de lux, s-au făcut scrum. Şi ca şi cum nu ar fi de ajuns, vântul s-a intensificat şi există riscul ca focul să se răspândească şi mai mult.

Sunt imagini filmate de camera video a unui şerif, care a salvat mai mulţi oameni din mijlocul incendiilor. A fost la un pas să fie înghiţit de flăcările uriaşe de pe marginea şoselei, dar a mers înainte, fără să vadă prea bine pe unde calcă. Incendiile au dat naştere unor momente teribile şi pentru zecile de mii de evacuaţi.

„Am ieşit din casă şi am văzut un zid uriaş de flăcări. Copacii cădeau pe maşină, vântul bătea foarte tare... Era ca un uragan, era haos, fugeam să ne salvăm viaţa”, povestește o femeie.

Alţii au fost nevoiţi să facă alegeri şi mai grele. E cazul acestui bărbat, care a rămas în mijlocul flăcărilor, după ce nu a mai avut loc în elicopterul care i-a salvat familia.

„I-am spus fiicei mele că o iubesc, dacă s-ar întâmpla să nu o mai văd”, spune un bărbat.

Din fericire, elicopterul s-a întors şi l-a salvat şi pe el. La fel s-a întors şi această femeie, proprietara unei ferme, după cei 25 de cai pe care-i avea. Ea şi soţul său au avut la dispoziţie doar 20 de minute pentru a scoate animalele din mijlocul flăcărilor.

Flăcările se apropiau foarte repede, eram convinşi că vom pierde totul”, spune un bărbat.

Astfel de cazuri fericite se datorează în mare parte celor peste opt mii de pompieri care luptă împotriva incendiilor. Sunt în special pompieri californieni, dar şi colegi de-ai lor care au venit din statele învecinate. Fiecare echipă lucrează neîntrerupt câte 24 de ore, urmate de o zi de pauză.

„Au sunat şi peste doar 6 ore erau deja aici cinci echipaje complet utilate, numai pentru incendiul de aici”

Ca de fiecare dată, astfel de clipe grele dau naştere unor momente de altruism extraordinar. Este şi cazul unui maestru bucătar care, impresionat de drama prin care trec californienii, a instalat rapid o bucătărie în aer liber.

Toţi prietenii mei şi-au pierdut casele, sunt devastat...e copleşitor, dar Partea bună a lucrurilor e că există credinţă, că oamenii se ajută unii pe alţii”, spune Guy Fieri, bucătar şef

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri