Cântăreț arestat după ce a fugit din ţară din cauza unei melodii despre corupţie

Data actualizării: Data publicării:
zambia

Un cântăreţ şi activist zambian, Chama Fumba, a fost arestat, miercuri, pe aeroportul din Lusaka, după ce a fugit din ţară deoarece a primit ameninţări în urma lansării unei melodii prin care ar acuza conducerea ţării de corupţie, scrie AFP.

Organizaţia Amnesty International a calificat arestarea artistului drept „o demonstraţie uluitoare a intoleranţei guvernului la critică”.

Potrivit martorilor, Chama Fumba, cunoscut drept Pilato, a fost arestat de poliţişti îmbrăcaţi în haine obişnuite după ce a ajuns în Zambia din Africa de Sud, după patru luni pe care le-a petrecut în străinătate.

Pilato a fugit din Zambia după ce a primit ameninţări de la susţinători ai partidului aflat la conducere, Patriotic Front, din cauza melodiei sale, „Koswe Mumpoto” („Şobolan în oală”).

Mesajul melodiei a fost interpretat drept o critică la adresa miniştrilor şi a preşedintelui Edgar Lungu, pe care i-ar acuza de corupţie.

„Ar trebui să avem grijă cu aceşti şobolani”, arată un vers al melodiei.

Luna trecută, a fost emis un mandat de arestare a lui Pilato, după ce el nu s-a prezentat în instanţă, aflându-se în străinătate.

Pilato a fost chemat la o audiere în instanţă deoaorece a protestat anul trecut faţă de procurarea a 42 de maşini de pompieri la preţul de un milion de dolari fiecare.

Amnesty International a transmis că acest mandat de arestare a fost emis incorect, iar sistemul de justiţie a fost folosit greşit pentru obiective politice.

Esther Katongo, purtătoare de cuvânt a poliţiei, a refuzat să comenteze, precizând că acest caz de află în derulare în tribunal.

În 2015, Pilato a fost arestat după ce a lansat o altă melodie, despre un personaj numit Lungu, care avea o valiză plină cu o băutură alcoolică. Ulterior, el a fost eliberat, după ce statul a renunţat la acuziţiile împotriva lui.

Sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri