„Capitala” ISIS este sub asediu

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Auto-proclamata capitală a organizaţiei teroriste Stat Islamic este, de noaptea trecută, sub asediu. Oraşul Rakka din Siria este atacat de 30.000 de rebeli sirieni, care sunt ajutati de Statele Unite. Jihadiştii au ocupat localitate acum doi ani şi au transformat-o în centru de comandă. Civilii au fost sfătuiţi să evite zonele în care ştiu că sunt militanţi ISIS, semn că urmează lupte crâncene.

Bătălia „Furia Eufratului” a fost declanşată noaptea trecută. Într-o primă etapă se încearcă eliberarea provinciei Rakka, pentru izolarea orașului, apoi cucerirea acestuia. 30.000 de mii de luptători, majoritatea kurzi, dar şi arabi, asirieni, armeni si turkmeni, vor fi aruncaţi în lupta pentru cucerirea autoprocalmatei capitale a grupării Stat Islamic. Ei vor primi sprijin din partea coaliţiei internaţioale condusă de Statele Unite, dar la care, la cererea militanţilor kurzi, Turcia nu va participa.

Oraşul sirian Rakka se află în mâinile jihadiştilor din iunie 2014, când a fost numit capitala autoproclamatului califat islamic în Irak şi Levant. De aici sunt coordonate majoritatea acţiunilor întreprinse de militanţii grupării teroriste.

Jean-Yves le Drian, ministrul francez al Apărării: „De la Rakka vin ordinele, strategiile şi anumite metode logistice care au adus la tragediile şi barbariile prin care am trecut. De aceea, trebuie să intrăm în Rakka.”

Declanşarea acestei ofensivei este posibilă şi după ce coaliţia care luptă pentru eliberarea Mosului a reuşit să închidă culoarul care făcea legătura între cele două fiefuri ale grupării jihadiste. Iar bătălia pentru Mosul întră în cea de-a patra săptămână. Coaliţia formată din aproximativ de 50.000 de militari irakieni, luptători kurzi, suniți și membri ai milițiilor șiite au eliberat până acum zeci de sate din mâinile teroriştilor, iar la începutul acestei săptămâni au reuşit să intre în Mosul şi să-i încolţească pe jihadişti.

Haider al-Abadi, premierul Irakului: „Suntem dornici să ne eliberăm pământurile. Gruparea Stat Islamic ne-a ocupat teritoriile şi, cu voia Domnului, acesta este ultimul teritoriu ocupat pe care îl eliberăm. Doar câteva celule mai rămân.”

Aproximativ 65.000 de kilometri pătraţi de teritoriu din Siria şi Irak erau sub stăpânirea jihadiştilor Stat Islamic la sfârşitul lunii trecute. Cu 25.000 de kilometri mai puţin decât la începutul lui 2015.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri