Carnaj printre hoţii de combustibil: zeci de morţi, după ce o conductă a explodat în Mexic

Data actualizării: Data publicării:
explozie conducta mexic

În Mexic, cel puţin 96 de oameni au murit şi alți câteva zeci au fost răniţi, după ce o conductă care transporta carburant a explodat la 18 ianuarie.  În momentul deflagraţiei, mai multe persoane încercau să fure combustibil din acea ţeavă, aflată în apropierea unei rafinării aflate la nord de capitata Ciudad de Mexico.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE. Cel mai nou bilanț, comunicat joi, 24 ianuarie, indica 96 de morți, în timp ce 46 de persoane erau spitalizate.

ACTUALIZARE.  Explozia oleoductului s-a soldat cu 85 de morţi, potrivit unui nou bilanţ anunţat de ministrul sănătăţii Jorge Alcocer, informează, luni dimineață, News.ro. Dintre răniţi, 58 de persoane erau spitalizate, a precizat ministrul duminică, într-o conferinţă de presă.

Înaintea exploziei, hoţii de carburant au înţepat conducta Tula-Tuxpan, la câţiva kilometri distanţă de una dintre principalele rafinării din Mexic. La momentul exploziei, două ore mai târziu, aproximativ 800 de persoane venite cu bidoane din plastic să ia carburant care curgea din conductă se aflau în jurul acesteia. Lichidul ţâşnea din instalaţie la şapte metri înălţime.

ACTUALIZARE. Bilanţul exploziei puternice  din statul Hidalgo (centrul Mexicului) s-a ridicat la 79 de morţi, au anunţat duminică autorităţile, potrivit DPA. Alte cel puţin 66 de persoane sunt tratate în diferite spitale, a spus ministrul Sănătăţii, Jorge Alcocer, relatează Agerpres.

Multe dintre victime au suferit arsuri atât de grave din cauza mingii de foc produse, încât nu au putut fi încă identificate.

Explozia s-a produs vineri la Tlahuelilpan, la circa 85 de kilometri nord de Ciudad de Mexico, şi se pare că victimele au fost persoane care s-au adunat la conducta avariată pentru a colecta combustibil. Sute de persoane cu găleţi şi canistre se aflau la conductă când s-a produs explozia, conform mass-media locale. Compania petrolieră de stat Pemex a spus că respectiva conductă a fost spartă ilegal.

Autorităţile nu au precizat care a fost cauza exactă a exploziei.

Furtul de combustibil este o problemă cronică în Mexic. Anul trecut, la fiecare 30 de minute a avut loc o încercare de a fura combustibil de la câte o conductă, conform Pemex.

ACTUALIZARE.  Numărul persoanelor decedate în urma unei exploziei unei conducte de benzină din Mexic a ajuns la 66, potrivit unui nou bilanț oferit de guvernatorul statului Hidalgo. Precendentul bilanț anunța 21 de morți și peste 60 de răniți. 

Zeci de cadavre sunt pe terenul unde a avut loc explozia în oraşul Tlahuelilpan.  Terenul e plin de pantofi şi haine arse, precum şi de găleţi folosite de persoane pentru a aduna combustibilul. Rudele victimelor stau împreună, unele dintre ele plângând, scrie News.ro, care preia o relatare Reuters.

Imagini de pe reţelele sociale care arată oameni care umplu găleţi cu combustibil de la conductă, dimineaţa, în prezenţa forţelor armate, a ridicat întrebări privind lipsa unei intervenţii. Guvernul a informat că soldaţii au ajuns la faţa locului după ce Pemex a reclamat furtul, însă nu au putut securiza zona la timp. „Erau prea multe persoane acolo, iar armata s-a retras pentru a evita problemele. Chiar când se retrăgeau a avut loc explozia”, a afirmat ministrul Securităţii Publice Alfonso Durazo.

Potrivit mass-media locale, sute de persoane care încercau să-şi umple recipientele s-au adunat în apropierea conductei sparte la Tlahuelilpan, la aproximativ 85 de kilometri nord de Ciudad de Mexico. Cauza exploziei nu este încă clară.

Presa locală a transmis imagini în care se văd flăcări uriaşe care se ridică la zeci de metri în aer. Armata a blocat rapid zona unde a avut loc explozia.
Pemex, compania petrolieră de stat din Mexic, a acuzat hoţii de carburant că au provocat această tragedie, din cauza găurilor pe care le-au dat în conductă.
Asemenea furturi au adus ţării latino-americane un prejudiciu de peste 3 miliarde de dolari, doar anul trecut.

Accidentul a avut loc la doar câteva săptămâni după ce preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador a lansat o iniţiativă de combatere a furtului de carburant în Mexic. Campania antifurt, lansată de preşedintele mexican la 20 decembrie, a condus la penurie şi cozi lungi la staţiile de benzină, scrie Agerpres.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri