Coreea de Sud, paralizată de admiterea la facultate

Data publicării:
admitere coreea

Liniştea s-a aşternut peste Coreea de Sud, unde circulaţia maşinilor de mare tonaj a fost interzisă, decolarea şi aterizarea avioanelor suspendată timp de o oră, iar magazinele şi birourile au deschis mai târziu decât de obicei. 600.000 de elevi au susţinut un examen de admitere la facultate. Succesul la acest test, pentru care tinerii sud-coreeni se pregătesc intens, înseamnă accesul la facultăţile de elită.

Testarea durează 8 ore şi este compusă din cinci sau şase probe, în funcţie de profilul pe care tinerii vor să-l urmeze.

„Nu mă voi panica, voi munci din greu să rezolv problemele din teste aşa cum m-am pregătit”, se încurajează un candidat.

Examenul de admitere la facultate este poate cel mai important eveniment în Coreea de Sud. Tocmai de aceea, în fiecare an, autorităţile iau măsuri speciale pentru ca nimic să nu perturbe testarea. Birourile de stat şi cele private, magazinele şi chiar bursa din Seul se deschid cu o oră mai târziu pentru ca traficul să nu se aglomereze. În plus, circulaţia maşinilor de mare tonaj este interzisă în ziua examenului, iar timp de o oră, cât are loc testarea audio la limba coreeană, avioanele nu au voie să decoleze şi să aterizeze. Special pentru ziua examenului, autorităţile introduc mai multe trenuri şi autobuze în circulaţie, dar şi un număr de urgenţă unde elevii întârziaţi pot cere să fie duşi la centrele de testare de către poliţie.

„Dau examenul pentru a doua oară. M-am pregătit din greu tot anul aşa că sper să primesc note bune”, spune un candidat.

Pentru un examen atât de important, părinţii candidaţilor au mers la temple pentru a se ruga.

„Mama mea s-a rugat din suflet pentru mine când am dat examenul. Aşa că am venit ca părinte, exact ca mama mea, să mă rog la Budda pentru ca băiatul meu să ia note bune şi să meargă la facultate”, spune o femeie.

Succesul la acest examen aduce un loc la o universitate de elită, etapă considerată de coreeni determinantă pentru viitorul tinerilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri