Culisele atacului din Siria. Trump a fost pe punctul de a renunța

Data actualizării: Data publicării:
macron

Franţa a luat decizia de a ataca facilităţile chimice ale Siriei încă de duminica trecută, când a avut primele dovezi ale utilizării clorului. Este declaraţia preşedintelui Emmanuel Macron în interviul de bilanţ, la un an de mandat. Şeful statului francez a mai spus şi că Donald Trump a fost pe punctul de a renunţa la operaţiunea Statelor Unite în Siria, dar, din fericire, a reuşit să-l convingă să nu o facă.

Răspunzând acuzaţiilor că Franţa, împreună cu Statele Unite şi Marea Britanie au acţionat fără mandat din partea ONU, Emmanuel Macron a ţinut să asigure că atacul a avut bază legală. Şi a lăsat să se înţeleagă că miza aliaţilor, în Siria, este îndepărtarea preşedintelui Bashar al-Assad.

- Este o dovadă de putere să bombardezi, timp de o oră, un centru unde nici măcar nu ştim sigur că sunt arme chimice? A fost întrebat Macron de jurnalistul de la BFM TV.
- Vă asigur că ştim! Dacă nu ar fi fost, nu am fi lovit aceste centre, a spus președintele francez.

„Acum zece zile, preşedintele Trump spunea că SUA vor să renunţe la operaţiunea în Siria. Noi l-am convins că este nevoie să rămână. Şi cred că, pe plan diplomatic, dincolo de ceea ce s-a întâmplat, aceste trei atacuri nu sunt lucrul cel mai important în Siria. L-am convins că trebuie să rămână pe termen lung. Al doilea lucru, l-am convins că trebuie să limităm loviturile la depozitele de arme chimice, în condiţiile în care au fost nişte efuziuni mediatice pe Twitter care sigur nu v-au scăpat. Cred că am reuşit prin acest dialog să ne apropiem de scop. Prioritatea în Siria este să putem construi pacea. Un alt obiectiv pe care l-am atins, unul diplomatic, este că am câştigat credibilitate în faţa ruşilor”, a explicat apoi președintele Franței.

- Pacea există dacă nu lăsaţi Siria în mâna unei singure puteri, cea a lui Bashar al-Assad, a cărui obsesie acum este să distrugă o parte din poporul său. Deci pregătiţi plecarea lui Bashar al-Assad?
- Pregătim astăzi o soluţie politică pe termen lung, s-a limitat să spună Emmanuel Macron.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri