Drama copiilor-terorişti, folosiţi în atentate sinucigaşe

Data publicării:
copii

Sunt nenumărate cazurile în care copiii sunt trimişi să ucidă, pentru idealuri pe care nu le înţeleg. Nu gruparea teroristă Stat Islamic a inventat aceste acte de cruzime, dar le foloseşte tot mai des, alături de Boko Haram şi Al-Qaeda. Potrivit Unicef, în ultimii ani, numărul atentatelor comise de sinucigaşi minori e în creştere.

Recep Erdogan, preşedintele Turciei: „În districtul Sahinbey din Gaziantep, în timpul unei ceremonii de casătorie, un atacator sinucigaş de 12-14 ani s-a detonat sau a fost detonat de către altcineva”.

Atacul sinucigaş comis de o persoană de vârstă atât de fragedă este o premieră în istoria recentă a Turciei.

Cu totul altfel stau, însă, lucrurile în cazul unor ţări ca Siria şi Irak. Aici, gruparea Stat Islamic trimite foarte des la moarte copii, pe care îi aruncă pur şi simplu în aer în mijlocul mulţimii.

Talibanii din Afganistan nu sunt nici ei străini de astfel de acte oribile, în timp ce mai în vest, teroriştii Hamas nu ezită nici ei să se folosească de sinucigaşi adolescenţi în Fâşia Gaza pentru a-şi duce la capăt atentatele. Situaţia este asemănătoare şi pe continentul african.

Teroarea instituită de gruparea Boko Haram se manifestă în ţări precum Nigeria, Cameron şi Ciad. Şi aici, teroriştii trimit frecvent la moarte copii.

Imaginile pe care le urmăriţi, surprinse în oraşul irakian Kirkuk, demonstrează modul barbar în care acţionează aceşti jihadişti. Un copil de aproximativ 13 ani, care avea asupra sa o centură cu explozibil, a fost prins de forţele de securitate, chiar înainte de a se arunca în aer. Fusese trimis la moarte de teroriştii Statului Islamic, în contextul în care anul trecut, cel puţin 20 de copii au fost folosiţi în atentatele sinucigaşe puse la cale de organizaţie.

Totuşi, cei care conduc acest top oribil sunt membrii grupării Boko Haram, care folosesc în special fete pe post de kamikaze. Potrivit UNICEF, în atentatele comise de ei anul trecut în Nigeria, Camerun şi Ciad au fost folosiţi de zece ori mai mulţi copii decât în 2014.

Leborious Oshomo, expert în probleme de securitate: „Este tipic pentru guvern să arunce vina pe oricine altcineva, în loc să privească problema în ansamblul ei şi să găsească soluţii, înainte să se ajungă la recrutarea de copii-soldaţi”.

La vârsta la care ar trebui să fie la grădiniţă sau pe băncile şcolii primare, copiii palestinieni sunt antrenaţi şi ei să folosească armele de foc. Sunt instruiţi în taberele Hamas, unde învaţă să-i urască de moarte pe duşmanii grupării teroriste.

La fel de sângeroşi, teroriştii din gruparea Hezbollah folosesc şi ei copii pe post de luptători, în timp ce luptătorii Al-Qaeda au recurs la metode asemănătoare în Irak, împotriva ocupaţiei americane. Mai nou, şi în Peninsula Arabică, în special în Yemen, băieţii învaţă de la vârste fragede să folosească o armă şi fac parte din trupele combatante.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri