Video Emisfera sudică, invadată de fumul din Amazon. Incendiile, vizibile din spațiu

Data actualizării: Data publicării:
incendii amazonia

Incendiile de vegetație din Brazilia au devenit vizibile din spațiu. Nu este de mirare, având în vedere că sunt peste 9.500 de focare, într-o singură săptămână. Au fost peste 80 de mii de la începutul anului. Sunt atât de multe și de puternice și produc atât de mult fum, încât acesta este purtat din Brazilia în toată emisfera sudică.

incendii brazilia spatiu
Sateliții au surprins proporția dezastrului. În imaginile oferite de NASA, cu albastru este fumul, care se răspândește pe mari suprafețe din emisfera sudică

În fața acestui dezastru fără precedent, președintele Bolsonaro are conturi de reglat cu ecologiștii. Confruntat cu cele mai grave incendii de vegetație din zona amazoniană, liderul brazilian acuză ONG-urile care susțin conservarea regiunii că ar fi pus foc intenționat. Președintele nu suflă însă o vorbă despre defrișările masive și de multe ori ilegale care devastează cea mai mare pădure tropicală de pe glob.

Jair Bolsonaro - președintele Braziliei: „În ceea ce privește incendiile din Amazonia, am impresia că au fost puse de aceste ONG-uri, care ne-au cerut bani. Ce urmăresc ele? Să provoace probleme Braziliei. Au făcut un studiu mărunt despe regiunea "Triplu A" (coridorul ecologic Anzi - Atlantic - Amazon - n.r.)”.

Osvaldo Stela – cercetător care face parte din organizația „Inițiativa Verde”, îi dă replica: „Este un mod de a distrage atenția și concentrarea de la chestiunea esențială, care este nevoia de a intensifica acțiunile de control din Amazonia, pentru a domoli defrișările. Este un mecanism care și-a demonstrat eficacitatea”.

Multe dintre aceste incendii sunt provocate chiar de către oameni, care vor să elibereze terenul fie pentru agricultură, fie pentru a vinde lemnul tăiat.

Triburi indigene, condamnate la dispariție: „Acum nu mai vânăm, mergem la oraș pentru alimente industrializate”

Pentru triburile indigene, dispariția pădurii, indiferent de motiv, echivalează însă cu o condamnare la moarte.

Tribul Parintintin trăiește în jungla amazoniană de secole. Membrii săi din diverse generații, în frunte cu șeful tribului, se tem că în câteva decenii, vor fi istorie cu toții.

„Cele mai afectate sunt populațiile indigene, pentru că sursa lor primară de hrană începe să se schimbe. Acum, ceea ce vânam nu mai este la îndemână, așa că trebuie să mergem la oraș pentru alimente industrializate”, spune Thiago Parintintin.

Am 31 de ani și mă gândesc la generațiile următoare, la copiii și nepoții noștri. În 10-15 ani, nu vom mai putea trăi cum trăim acum. Nu vom mai respira aerul pe care îl respirăm acum, suntem foarte îngrijorați”, spune Marcelo Parintintin - profesor.

Dacă nu vor mai fi terenuri protejate, cei care trăiesc aici, tot ce vedeți aici va dispărea”, subliniază Severino Parintintin - șeful tribului Parintintin.

Potrivit statisticilor, defrișările din jungla amzoniană au ajuns la cel mai ridicat nivel din 2013 încoace. Doar față de anul trecut ele au crescut cu 83 la sută și amenință să destabilizeze iremediabil ecosistemul amazonian.

Editor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri