Fotografia care a surprins perfect liderii NATO în prima zi a summitului

Data actualizării: Data publicării:
summit nato lideri trump iohannis
FOTO: Gulliver/ Getty Images

A doua zi a summitului NATO se anunţă la fel de tensionată ca şi prima. Donald Trump a continuat declaraţiile tăioase la adresa aliaţilor şi în timpul nopţii.

În jurul orei 2 şi jumătate - ora României -, preşedintele american a scris pe Twitter că statele NATO au acceptat să dea mai mulţi bani pentru apărare, la cererea lui. Dar nu este suficient, pentru că Statele Unite alocă prea mult. În plus, a atacat din nou Germania, la câteva ore după ce păruse că s-a împăcat cu Angela Merkel. „Nu e acceptabil să dai bani pe conducte cu Rusia”, a scris preşedintele american. S-a referit la noul gazoduct ce va alimenta Germania cu gaze din Rusia.

„Germania este în totalitate sub controlul Rusiei, pentru că depinde energetic de Rusia, în proporţie de 60-70% şi de un nou gazoduct”, declara Donald Trump, preşedintele SUA .

Suntem al doilea cel mai mare furnizor de trupe, cea mai mare parte a capacităţii noastre militare este în slujba NATO”, afirma Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Debutul furtunos al summitului NATO de la Bruxelles pare să fi fost surprins perfect într-o fotografie.

summit nato lideri trump iohannis
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Tonul celor doi a fost cu totul altul după întâlnirea tete a tete.

„Am avut o întâlnire foarte constructivă, am discutat despre bugetul militar, despre comerţ, avem o relaţie foarte, foarte bună cu cancelarul, avem o relaţie extraordinară cu Germania”, precizează Donald Trump.

„Este foarte important să avem astfel de discuţii, pentru că, până la urmă, suntem parteneri, buni parteneri şi ar trebui să colaborăm la fel”, adaugă Angela Merkel.

Liderul american pare să se fi înţeles şi cu preşedintele francez. Donald Trump şi Emmanuel Macron au făcut schimb de complimente, după ce au discutat în particular subiectele tensionate dintre Statele Unite şi partenerii europeni.

Ca preşedinte al Franţei, face o treabă excelentă. Schimbă multe lucruri, erau necesare şi cred că va fi un succes. Avem o relaţie extraordinară”, afirmă Donald Trump, preşedintele SUA.

„Sunt foarte încântat să-l reîntâlnesc pe preşedintele Donald Trump. Cu un an în urmă, era la Paris. Ne-a făcut plăcerea de a asista la ceremoniile de ziua naţională a Franţei”, a declarat Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

„A sunat minunat. N-am înţeles nimic, dar a sunat grozav”, a glumit Donald Trump.

Summitul s-a concentrat pe întărirea securităţii NATO şi au existat discuţii aprinse între lideri în privinţa alocării a 2% din PIB pentru apărare.

Nu putem să acceptăm ideea că unii contribuie și altii beneficiază. România nu mai e un simplu receptor de securitate. România a înteles că în NATO beneficiezi de protecție, dar noi vrem să fim un furnizor de securitate”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

„Apreciez creşterea cheltuielilor pentru apărare în România, este important şi România e una dintre ţările care a adoptat bugetul care prevede 2% din PIB pentru apărare”, spune Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Prima zi a summitului NATO s-a încheiat cu un dineu de lucru.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri